krem z buraka
fot. Pexels.com

Krem z buraka to nic innego, jak współczesna wariacja na temat barszczu. Obecnie mamy ogromne możliwości, jeśli chodzi o eksperymentowanie w kuchni. Na polskich stołach coraz częściej zamiast tradycyjnego obiadu składającego się z rosołu i kotleta schabowego, lądują mniej oczywiste opcje, jak chociażby spaghetti, czy też zupa paprykowa. Ciasta na bazie mąki pszennej z maślanym kremem, są dziś zastępowane propozycjami takimi jak wegańskie brownie z fasoli i bananów. Dlaczego więc nie pójść o krok dalej i nie dać się ponieść nowoczesnym założeniom kuchni fusion? Krem z buraka z dodatkiem mleczka kokosowego stanowi idealny przykład podobnego rozwiązania. Azjatycki posmak zupy, jaka od zawsze była przyrządzana przez nasze babcie to istny powiew świeżości w kuchni. Co więcej, tak przygotowany barszcz sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki, ponieważ jest w pełni zgodny z założeniami zdrowego trybu życia i stanowi element wielu diet. 

Krem z buraka — jak zmienić sposób postrzegania zup?

Życie fit wcale nie jest tak trudne, jak pozornie mogłoby się wydawać. Oczywiście generuje ono pewne nowe obowiązki, jak chociażby pozostawanie aktywnym fizycznie, np. biegając, ćwicząc na siłowni lub jeżdżąc na rowerze, czy też konieczność zrezygnowania z jedzenia niektórych słodyczy albo chociaż ograniczenia ich ilości w codziennej diecie. 

Jednocześnie jednak stosowanie się do zadać zdrowego trybu życia, otwiera przed nami wiele nowych opcji, jeśli chodzi o rodzaj spożywanych posiłków. To właśnie w ten sposób można na nowo zakochać się w zupach! Krem z buraka to też doskonałe rozwiązanie dla świeżo upieczonych mam, które potrzebują w tym okresie przyswajać dużo żelaza, a także świetny pomysł na to, jak namówić najmłodszych członków społeczeństwa do jedzenia warzyw. 

krem z buraka
fot. Pexels.com

Krem z buraka po azjatycku — składniki

Aby przygotować pyszny krem z buraka z dodatkiem mleczka kokosowego, będziemy potrzebowali następujących produktów:

  • 3-4 duże buraki czerwone;
  • niewielki kawałek świeżego imbiru;
  • 3 duże ząbki czosnku;
  • jedną papryczkę chili lub pepperoni, ewentualnie łyżeczkę chili w proszku;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml);
  • 1,5 szklanki przegotowanej wody;
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego;
  • sól i pieprz do smaku;
  • przyprawy: majeranek i lubczyk;
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki;
  • do wyboru: posiekana natka świeżej kolendry, pietruszki lub koperku.
krem z buraka
fot. Pexels.com

Jak przygotować krem z buraka?

Ugotowanie kremu buraczanego jest bardzo proste. Najpierw należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Następnie dokładnie myjemy buraki i zawijamy je w folię aluminiową, nie obierając ich wcześniej ze skórki. Warzywa pieczemy przez około godzinę.

Kolejnym krokiem jest rozwinięcie buraków z folii, odcięcie korzonków i pokrojenie ich w dość cienkie plastry. Imbir, czosnek i ulubioną ostrą papryczkę drobno posiekać. Na dnie docelowego garnka rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy do niego przygotowane wcześniej przyprawy. 

Do całości dodajemy pokrojone buraki i wszystko mieszamy ze sobą. Warzywa z przyprawami należy smażyć przez około dwie minuty. Potem dolewamy wodę, sos sojowy i przyprawiamy mieszankę. Na tym etapie wlewany również mleko kokosowe. Gotujemy wszystko 15-20 minut na niskiej mocy palnika. 

Gotową zupę miksujemy tak długo, aż uzyskami gładką konsystencję kremu. Jeśli danie wyjdzie zbyt gęste, można z powodzeniem dolać trochę wody. Na końcu krem z buraka doprawiamy sokiem z limonki, wlewamy go do miseczki i podajemy z posiekaną kolendrą, pietruszką lub koperkiem. 

Jak wynika z informacji zaprezentowanych powyżej, krem z buraka to szybka, prosta i zarazem bardzo efektowna zupa, która sprawdzi się zarówno w codziennej diecie, jak i przy okazji świąt. Warto wiedzieć, iż buraki można upiec nawet kilka dni przed planowanym przygotowaniem tego dania. Mleczko kokosowe w tym przepisie dodaje ciekawego smaku i aromatu, jaki z pewnością docenią nawet najbardziej wymagający smakosze. Nie pozostaje zatem nic innego, jak życzyć smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here