Ciasto brownie z fasoli i bananów to jeden z najbardziej lubianych słodyczy w gronie osób stosujących się do założeń diety wegańskiej i wegetariańskiej. Jest to zdrowa alternatywa dla słodkich tortów i innych deserów, które zawierają ogromne ilości cukru — głównej przyczyny występowania nadciśnienia i otyłości — oraz różnego rodzaju tłuszczów. To także doskonałe źródło pozyskiwania błonnika pokarmowego, białka oraz potasu. Polacy coraz częściej stawiają na kupowanie zdrowych produktów, jakie można zjadać bez wyrzutów sumienia i zmartwień o to, iż organizm ulega zbytecznym obciążeniom i w konsekwencji objawia się to np. pogorszeniem się stanu skóry, włosów, paznokci i ogólnym spadkiem samopoczucia. Brownie z fasoli i bananów to doskonała propozycja zarówno dla dorosłych, jak i najmłodszych członków społeczeństwa. Prezentujemy szybki i prosty przepis na to pyszne ciasteczko!
Brownie z fasoli i bananów — podstawowe informacje
Brownie z fasoli i bananów to łatwe do wykonania ciasto. Przepis jest prosty na tyle, że każdy — nawet niedoświadczony — kucharz powinien spokojnie poradzić sobie z jego wykonaniem. Cechami charakterystycznymi tego deseru jest brak w składzie mąki pszennej i produktów mlecznych, zastosowanie prawdziwego kakao oraz kaloryczność w granicach 310 kcal w 100 g produktu.
Czas przygotowania ciasta i polewy to około 30 minut, a czas pieczenia wynosi mniej więcej 40-50 minut. Z prezentowanego przepisy powinno wyjść 900 g produktu (w foremce 24 x 24 cm).

Składniki na brownie z fasoli i bananów
Aby upiec brownie z fasoli i bananów, należy przygotować następujące produkty:
- 2 puszki czerwonej fasoli,
- 4 małe jajka,
- 7 łyżek stołowych kakao,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1/3 szklanki brązowego cukru,
- 2 średnie banany,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.
Jak widać, lista potrzebnych produktów wcale nie jest szczególnie długa. Nierzadko może zdarzyć się, że większość z nich posiadamy w domu i nie musimy nawet wychodzić po nie do sklepu.
Z czego zrobić wegańską polewę?
Brownie z fasoli i bananów nie było tak dobre i wyjątkowe, gdyby nie właściwie przygotowana polewa. Do jej wykonania będziemy potrzebowali:
- 4 łyżki oleju kokosowego,
- 4 płaksie łyżki kakao,
- 3 łyżki cukry waniliowego,
- 8-10 łyżek przegotowanej wody.
Wszystkie te składniki należy przełożyć do rondelka i podgrzewać na małej mocy palnika. Krem powinien być gorący, jednak nie wolno grzać go dłużej niż około 2-3 minuty. Gotową masą trzeba będzie polać wypieczone ciasto.

Jak przygotować ciasto fasolowe?
Brownie z fasoli i bananów to jedno z najsmaczniejszych i jednocześnie najprostszych w przygotowaniu ciast. Aby je wykonać, wystarczy przełożyć do kielicha blendera fasole, banany, olej, cukier, kakao i proszek do pieczenia, a następnie całość miksować tak długo, aż uzyska się jednolitą, gęstą masę.
Do osobnych misek oddzielamy żółtka i białka. Do żółtek dodajemy łyżeczkę cukru i ucieramy je przy pomocy miksera tak długo, aż ich kolor zacznie być znacznie jaśniejszy od barwy wyjściowej. Białka ubijamy na sztywną pianę. Tak przygotowane jajka przekładamy do kielicha blendera i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Foremkę należy wysmarować cienką warstwą tłuszczu (np. masła klarowanego), a następnie wyłożyć specjalnym papierem do pieczenia. Przygotowaną w blenderze masę przelewamy do formy i różnymi jej wierzch. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 40 minut. Po tym czasie ciasto należy wyjąć, polać przygotowaną wcześniej polewą i ponownie włożyć do piekarnika na około 10 minut. Wszystko jest gotowe, gdy uzyska się efekt tzw. suchego patyczka.
Jak wynika z informacji przedstawionych powyżej, ciasto typu brownie z fasoli i bananów jest proste w przygotowaniu, prezentuje się zjawiskowo i zachwyca naprawdę wyjątkowym czasie. Odkryj na nowo moc warzyw i zacznij używać ich w zupełnie nieoczywisty, jakże nowatorski i odkrywczy, sposób.