trzoda

Dostarczenie odpowiedniej porcji wody to podstawa sukcesu w hodowli trzody chlewnej. Woda jest potrzebna dla prawidłowego funkcjonowania organizmów świń, jak i dla zachowania dobrej kondycji. Dzięki temu wytworzone z nich mięso i podroby będą atrakcyjne smakowo i zadowalające. Ponieważ często problematyczne okazuje się ustalenie wielkości dziennej porcji wody oraz sposobu jej aplikowania, poniżej udzielamy kilku porad związanych z tym tematem. Skupiamy się przede wszystkim na wyborze poidełek stosowanych w hodowli trzody chlewnej. Dowiesz się jakie urządzenia warto wybrać, na jakie parametry i cechy konstrukcyjne zwrócić uwagę oraz jak dawkować wodę, by zaspokoić potrzeby zwierząt oraz utrzymać je w dobrej kondycji. 

Konstrukcja poidełek a sposób ich użytkowania 

Wybierając poidełko dla trzody chlewnej, warto w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na sposób jego wyprofilowania oraz skonstruowania. Pod tym względem wyróżnić można kilka typów najchętniej stosowanych poideł. Pierwsze to poidła dla świń smoczkowe, których kluczowym elementem jest trzpień, stanowiący ich zwieńczenie. Z jego końcówki wydostaje się woda, która dostaje się do pyska świń. 

Poidła miskowe to również chętnie wybierane modele. Ich specyficzna konstrukcja sprawia, że proces pobierania wody przebiega inaczej. Przede wszystkim, płyny trafiają do niewielkiego zbiornika, skąd mogą ją samodzielnie pobierać. Dostępne poidła miskowe można podzielić na dwie główne kategorie, w zależności od wykorzystanych w produkcji materiałów. Znajdziesz zarówno poidła ze stali nierdzewnej, jak i z żeliwa. 

Osobną kategorię tworzą poidła utrzymujące stały poziom wody. Wyposażone są w zawór wodny pływakowy, co pozwala na utrzymanie poziomu wody na tym samym poziomie. Konstrukcja zaworu jest tak wyprofilowana, że sięga on jeden milimetr ponad poziom lustra wody. Dzięki temu gwarantuje maksymalną czystość, bezpieczeństwo oraz higienę. Ułatwieniem jest fakt, że podjęła takie wyposażone są w specjalne mechanizmy zamykające, które umożliwiają zablokowanie dopływu wody, gdy taka potrzeba się pojawi. 

Zapotrzebowanie na wodę trzody chlewnej 

Organizując system poideł dla trzody chlewnej warto uwzględnić zapotrzebowanie poszczególnych typów świń. Odmienne potrzeby wykazują młode prosięta, odmienne lochy karmiące lub knury. Zgodnie z zaleceniami, należy dostosować ilość podawanej wody, by zwierzęta mogły zaspokoić swoje życiowe potrzeby. 

W przypadku prosiąt dzienne zapotrzebowanie kształtuje się na stosunkowo niskim poziomie i wynosi zaledwie 1-2 litrów. Bardziej wymagające są pod tym względem warchlaki, które mogą spożyć od 1 do 5 litrów wody dziennie. Tuczniki o masie do 50 kg powinny przyswajać od 4 do 8 litrów wody. Bardziej masywne tuczniki — powyżej 50 kg — przyswajają od 6 do nawet 10 litrów. 

Do grupy najbardziej wymagających przedstawicieli trzody chlewnej należą lochy, które mogą przyswoić nawet kilkanaście lub kilkadziesiąt litrów dziennie. Lochy prośne mogą spożywać nawet 20 litrów, a lochy karmiące — nawet do 35 litrów na dobę. W porównaniu do nich, zapotrzebowanie knurów jest stosunkowo mniejsze i pozostaje na poziomie 8-10 litrów na dobę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here