nietolerancja glutenu
fot. Pexels.com

Dieta bezglutenowa coraz częściej staje się koniecznością u wielu osób. Do tej pory spora część społeczeństwa decydowała się na wyłączenie ze swojego jadłospisu produktów zawierających w składzie gluten, ponieważ zakłada się, iż może mieć on wpływ na zwiększanie się masy ciała oraz występowanie zmian trądzikowych. Była to moda taka, jak wegetarianizm, weganizm, czy też freeganizm. Z czasem jednak, w związku z tym, że gluten zaczął być dodawany niemal wszędzie, u licznej części społeczeństwa — w tym również u dzieci — odnotowano występowanie groźniej alergii pokarmowej lub przynajmniej silnej nietolerancji na ten składnik. Jak wygląda dieta bezglutenowa? Które produkty są w niej zakazane, a jakie mogą być spożywane bez strachu o stan swojego zdrowia? Na to, a także na wiele innych pytań odpowiadamy w dzisiejszym artykule!

Dieta bezglutenowa — zabronione produkty

Osoby na diecie bezglutenowej muszą pamiętać, iż pod żadnym pozorem nie wolno im spożywać składników pokarmowych takich jak:

  • różnego rodzaju zboża, między innymi pszenica, orkisz, płaskurka, samopsza, jęczmień, żyto oraz produkty z ich dodatkiem;
  • niektóre wędliny, parówki, produkty z mięsa mielonego, pasty i konserwy;
  • panierki do mięs i ryb, tradycyjne kotlety mielone, kaszanki i pasztetowe, pulpety oraz wędliny podrobowe (jeśli w składzie zawierają gluten);
  • napoje mleczne ze słodem jęczmiennym, jogurty z płatkami lub otrębami zbożowymi oraz desery mleczne z ich dodatkiem;
  • olej z kiełków pszenicy i — czasami — majonez i margaryny;
  • dania zagęszczane mąką, seitan (zastępnik dla mięsa w diecie wegetariańskiej);
  • ciastka i ciasta upieczone z niedozwolonych mąk lub z dodatkiem zwykłego proszku do pieczenia albo słodu jęczmiennego;
  • kawa złożona, kakao, kawa rozpuszczalna, napoje z dodatkiem słodu jęczmiennego, mleka „zbożowe” i wegańskie odpowiedniki śmietany, a także większość piw;
  • zwykły sos sojowy, gotowa prażona cebulka;
  • zupy zaprawiane mąką, z makaronem, z „lanymi kluskami” lub na zakwasie z mąki zawierającej gluten. 

Oczywiście jest to jedynie część spośród wielu produktów i przetworów, które zawierają lub też mogą zawierać glutem. Dieta bezglutenowa jest niestety dość wymagająca. Osoby przestrzegające jej założeń są zmuszone do zwracania ogromnej uwagi na rodzaj spożywanych potraw. Powinny one zachować szczególną ostrożność podczas zamawiania posiłków w barach i restauracjach. 

nietolerancja glutenu
fot. Pexels.com

Dodatki dozwolone na diecie bezglutenowej

Warto jednak zawsze dostrzegać pozytywne strony sytuacji, w której się znaleźliśmy. Nawet jeśli nasz organizm dyktuje nam warunki, gdzie jednym z nich jest dieta bezglutenowa, można wykorzystać tę sytuację do poznawania nowych smaków. Dzięki temu z pewnością zasmakujemy w nowych owocach i warzywach, a także zdobędziemy wiedzę na temat kolejnych możliwości dotyczących przyrządzania mięs. 

Warto jednak pamiętać, że dieta bezglutenowa to między innymi konieczność dogłębnego czytania składów produktów. Wiele znajdujących się na nich składników niestety może zawierać gluten. Pozostaje zatem spróbować odpowiedzieć sobie na pytanie o to, które elementy jadłospisu pozostają dozwolone. 

Stworzyliśmy w tym celu listę dodatków dozwolonych dla osób z alergią pokarmową na gluten lub nietolerancją na ten element diety. Spis prezentuje się następująco:

  • agar, 
  • guma guar, 
  • guma ksantanowa, 
  • karagen, 
  • karob, 
  • mączka chleba świętojańskiego, 
  • pektyna, 
  • syrop klonowy, 
  • syrop glukozowo-fruktozowy, 
  • dekstroza, maltodekstryny, 
  • skrobia modyfikowana, 
  • gluteaminian sodu (o ile nie jest wyraźnie zaznaczone, iż jest on produkowany z pszenicy), 
  • acetylowany adypinian dwuskrobiowy.
nietolerancja glutenu
fot. Pexels.com

Oczywiście to jedynie lista poglądowa. Warto także zwrócić uwagę na fakt, iż z powodu wzrostu zainteresowania dietą bezglutenową, na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej produktów, które zostały przygotowane w warunkach, gdzie nie ma możliwości dodania — choćby przypadkiem — tego składnika. W małych sieciach handlowych i supermarketach bez trudu można znaleźć np. chleb lub makaron bezglutenowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here