Włoska kuchnia jest jedną z najbardziej popularnych na całym świecie. Chyba każdy z nas przynajmniej raz w życiu jadł pizzę, spaghetti lub lasagne. Sztuka kulinarna wywodząca się ze słonecznej Italii od wieków uwodzi łasuchów. Amatorzy dobrego smaku chętnie eksperymentują z różnego rodzaju makaronami oraz sosami, którymi się je polewa. Tak naprawdę możliwości w tym przypadku jest tak wiele, że śmiało można mówić o absolutnym braku ograniczeń. Włoska kuchnia nie jest zamknięta w żadnych sztywnych ramach. To właśnie z tego powodu wzbudza ona tak duże zainteresowanie wśród społeczeństwa. Pozostaje zatem spróbować odpowiedzieć sobie na pytanie o to, jak przygotować idealny makaron, który odwołuje się bezpośrednio do włoskich tradycji?
Włoska kuchnia — najpierw ugotuj makaron
Włoska kuchnia charakteryzuje się między innymi tym, że jest zwyczajnie bardzo prosta. Naprawdę nie trzeba być mistrzem sztuki kulinarnej, żeby nauczyć się przygotowywać pyszne dania, które pozostają zgodne z założeniami opisanymi w przepisach zamieszczonych we włoskich książkach kucharskich. Należy również zauważyć, iż włoskie dania niejednokrotnie są jedynymi z najbardziej lubianych przez najmłodszych członków społeczeństwa. Co ciekawe, większość osób skupia się na przyrządzeniu samego sosu tak bardzo, że zupełnie rezygnuje z zainteresowania sposobem przygotowywania makaronu, choć w rzeczywistości to właśnie on jest w tym wszystkim najważniejszy.
Jak zatem ugotować makaron? Otóż istnieje pewien sprawdzony sposób:
- 1,5 l wody doprowadzić do wrzenia;
- wsypać do wrzątku całe opakowanie makaronu spaghetti (może być pszenny lub wieloziarnisty);
- wlać do wody 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
- dodać do całości 2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczkę kurkumy i szczyptę soli oraz oregano;
- makaron gotować około 12 minut, następnie odcedzić i nałożyć na talerze.
Tak ugotowana pasta pozostanie idealnie miękka i nie będzie się do siebie przyklejała. Poza tym dodatek kurkumy doda jej kolorytu, a inne przyprawy podkreślą unikalny smak.
Sos idealny, czyli pomidory i bazylia
Włoska kuchnia jest niezwykle różnorodna. W dużej mierze jednak opiera się ona na dość prostych połączeniach smaków. Jednym z najbardziej znanych i lubianych rozwiązań jest mieszanie ze sobą świeżych pomidorów i bazylii. Oczywiście można wzbogacać to danie kolejnymi przyprawami, ziołami i składnikami, jednak podstawa jest w tym przypadku najważniejsza. To właśnie ona stanowi punkt wyjścia dla innych wariacji. Jak zatem przygotować prosty, ale idealny sos na bazie pomidorów? Otóż mamy pewien prosty przepis, który warto wypróbować.
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg pomidorków koktajlowych;
- Pęczek świeżej bazylii;
- 1 puszka pomidorów w zalewie;
- Pieprz i sól do smaku;
- 200 g startego parmezanu;
- 300 g mięsa mielonego z indyka.
Sposób przygotowania:
Włoska kuchnia jest prosta, co stanowi jej niekwestionowany atut. Aby przyrządzić naprawdę smaczny sos do makaronu, należy najpierw usmażyć mięso na możliwie niewielkiej ilości oleju, kolejno dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz pomidory w puszce i świeżą bazylię. Całość doprawić solą i pieprzem. Gotować przez kilka minut. Gotowym sosem polać ugotowany wcześniej makaron i posypać wszystko potartym parmezanem. Potrawę warto udekorować także kilkoma listkami bazylii. I… to wszytko! Na tym etapie można swobodnie usiąść do stołu i cieszyć się doskonałym smakiem swojego obiadu.
Jak to wszystko podać?
Włosi mają kilka sposobów podawania potraw. Pierwszą z nich jest nakładanie ugotowanego makaronu bezpośrednio na talerz i rozdysponowywanie sosu na każdą porcję. Jednak tradycyjna forma włoskiej kuchni zakłada nie większe spoufalanie się ze sobą przy stole. Miska pełna makaronu powinna zostać postawiona w jego centrum. Makaron może być już wymieszany z sosem. Dzięki temu wszyscy mogą nałożyć sobie dokładnie tyle, ile mają zamiar zjeść.
Jak widać, włoska kuchnia jest prosta i jednocześnie ciekawa. Warto wdrożyć typowe dla niej dania do swojego tygodniowego jadłospisu.