przepis na pizzę
fot. Pexels.com

Przepis na pizzę to jedna z najczęściej poszukiwanych receptur. Prawda jest taka, że znalezienie tego idealnego przepisu wcale nie jest tak proste, jak pozornie mogłoby się wydawać. Przygotowanie drożdżowego placka, pozwala uzyskać znacznie smaczniejszy efekt od tego, który proponowany jest we włoskich restauracjach. Z czego to wynika? Głównie ze względu na fakt, iż gotując w warunkach domowych, mamy pewność co do tego, jaki jest skład ostatecznego produktu. Wówczas można też starać się, aby przepis zawierał w sobie same wartościowe składniki i był zgodny z założeniami zdrowego trybu życia oraz wytycznymi dotyczącymi niektórych diet, czy też bycia fit. To także większe możliwości zadbana o to, aby pizza nie zawierała tego, na co mamy uczulenie, np. glutenu. Jaki jest skutek? Robiąc własną pizzę, łatwiej jest utrzymać pożądaną sylwetkę. Jak zatem przygotować własnoręcznie to smaczne danie? Prezentujemy doskonałą recepturę!

Przepis na pizzę — im mniej składników, tym lepiej

Od razu trzeba zaznaczyć, że w prawdziwej włoskiej pizzy dodatków jest niewiele. Dopiero w amerykańskiej wariacji na temat tej potrawy znajdujemy wiele składników. Warto zrezygnować z uskuteczniania nudnych tradycji i położyć na pizzę coś mniej oczywistego. Jednocześnie nasza kreatywność nie powinna kończyć się na ananasie. Można z powodzeniem pokusić się o zaaranżowanie produktów takich jak migdały, szparagi, sos paprykowy, czy też jajka. Dobrze skomponowane ze sobą składniki to także możliwość nieustannego wspierania swojego organizmu drogocennymi witaminami i minerałami. Pamiętajmy, że im więcej natury wokół nas samych, tym w gruncie rzeczy lepiej. 

Jeśli więc chcesz od czasu do czasu zjeść pizzę, ale jednocześnie nie w smak Ci z żegnaniem się z nienaganną figurą, to sprawdź nasz przepis na to wyjątkowe, włoskie danie!

przepis na pizzę
fot. Pexels.com

Przepis na pizzę — składniki

Aby przygotować jedną średnią pizzę, należy przygotować następujące składniki:

  • 140 g mąki pszennej,
  • 80 ml przegotowanej, przestudzonej wody,
  • 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży,
  • pół łyżeczki białego cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • odrobina oliwy z oliwek.

Przepis na sos do pizzy:

  • trzy łyżki koncentratu pomidorowego,
  • trzy łyżki keczupu,
  • łyżka bazylii,
  • łyżeczka oregano,
  • dwa ząbki czosnku,
  • odrobina sosu sojowego.

Dodatki:

  • biała cebula pokrojona w talarki,
  • pomidorki koktajlowe,
  • parmezan, 
  • szynka szwarcwaldzka.

Oczywiście, jeśli chcemy przygotować więcej pysznych krążków, składniki trzeba pomnożyć odpowiednią liczbę razy.

przepis na pizzę
fot. Pexels.com

Jak przygotować domową pizzę?

Z wymienionych powyżej składników zagnieść ciasto, jego konsystencja powinna być możliwie gładka. Tak wyrobione ciasto odkładamy na około godzinę do wyrośnięcia. 

To może być pomocne:

Ciasto można zagniatać tradycyjnie, czyli ręcznie, lub użyć do tego celu miksera. Sprawdzi się również maszyna do przygotowywania ciasta chlebowego.

Kiedy minie godzina, ciasto na pizzę kształtujemy w kulkę i porządnie rozwałkować. Następnie całość przykrywamy i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na około pół godziny. Piekarnik w tym czasie trzeba nagrać do temperatury od 220 do 250 stopni Celsjusza. 

Cebulę posmarować oliwą, ser zetrzeć, szynkę szwarcwaldzką poszarpać na drobne części, a pomidory pokroić w cienkie plasterki. 

Wszystkie składniki sosu zmieszać ze sobą i odstawić na chwilę do lodówki. Brzegi przygotowanego placka drożdżowego wysmarować oliwą, a całą jego powierzchnię pokryć sosem pomidorowo-czosnkowym. Następnie na całej pizzy równomiernie rozłożyć starty parmezan, a na nim resztę dodatków. Tak przygotowaną potrawę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 12-14 minut. 

Pizzę po wyjęciu kroimy na sześć różnych części i polewamy ulubionym sosem, np. keczupem, dressingiem czosnkowym lub remuladą.

Jak wynika z zaprezentowanych powyżej informacji, przygotowanie włoskiej pizzy w domowym zaciszu wcale nie jest szczególnie trudne. Wystarczy do tego kilka prostych składników, odrobina wolnego czasu oraz oczywiście dobre chęci. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here