Chleb pomidorowy

Print Friendly, PDF & Email

Mój ulubiony rodzaj chleba – chleb z ziołami i innymi dodatkami smakowymi. Przepis pochodzi z książki .

Składniki:
(2 bochenki)

300 ml krojonych pomidorów z puszki,
20 g drożdży,
600-700 ml mąki pszennej,
pół pęczka bazylii, posiekanej,
50 ml oliwy z oliwek,
10 g soli morskiej,
ok. 100 ml czarnych oliwek według uznania, pokrojonych,
3-4 suszone pomidory z zalewy, pokrojone,
oliwa z oliwek do posmarowania.

Wykonanie:

Wymieszać pomidory z puszki z drożdżami i połową mąki, odstawić na godzinę, by zaczęły fermentować. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz oliwek i suszonych pomidorów. Wyrabiać ciasto długo i dokładnie, dodać do ciasta oliwki i suszone pomidory. Posmarować odrobiną oliwy i odstawić na 30 minut, by odpoczęło. Z cista uformować 2 okrągłe bochenki, położyć na natłuszczonej blasze i pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Podczas wyrastania kilkakrotnie smarować chleb oliwą.Chleb naciąć na krzyż, włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarzy 10

  1. Wiola 30 sierpnia 2011 at 17:48 Reply

    łał !! śliczny. A czy mogę taki chlebek w maszynie zrobić ????

  2. Maggie 30 sierpnia 2011 at 19:31 Reply

    Wyglada smakowicie! Wczoraj robilam chleb z sokiem pomidorowym, wkrotce wyprobuje i ten.

  3. admin 30 sierpnia 2011 at 22:54 Reply

    Wiola – myślę, że w maszynie powinien wyjść. Tradycyjnie trzeba by najpierw płynne składniki a potem sypkie. I nie wiem czy nie trzeba by uzyć programu takiego jak na żytni – żeby dobrze wyrosło.

    Maggie daj znać jak już zrobisz 🙂

  4. aga 31 sierpnia 2011 at 19:46 Reply

    ale cudnie wyglada:) chetnie bym pojadla:)

  5. Magdalena 31 sierpnia 2011 at 19:46 Reply

    Bardzo mi się podoba ten przepis. Akurat mam wszystko w domciu, więc wrzucam do maszyny. Spróbuję program na ciabattę bo mi bardzo włosko wygląda ten chlebuś. 😉 Swoją drogą apetyczne bardzo te zdjęcia. Pozdrawiam 😉

  6. ola 31 sierpnia 2011 at 21:42 Reply

    I co dziewczyny udało się w maszynie?? Jakieś wskazówki?? Bo moja mama ostatnio eksperymentuje ze swoją maszyną i chętnie podrzucę jej ten smakowity przepis:))

  7. admin 31 sierpnia 2011 at 21:53 Reply

    no własnie – bardzo jestem ciekawa! Może ktoś da znać?

  8. Magdalena 1 września 2011 at 09:05 Reply

    https://picasaweb.google.com/lh/photo/XPk-1r3IOVHW4EZFepvFNw?feat=directlink

    To jest link do tego chlebusia z automatu. I tak… 600g mąki, 6 g suchych drożdży Oetkera, puszka całych pomidorów z puszki made in Biedronka. Najpierw wrzuciłam same pomidorki, ale ciasto za suche wyszło, więc dolałam soczku. Akurat puszkę. I z pół łyżeczki oliwy dodatkowej- tej z suszonych pomidorów. Myślę, że dużo zależy od chłonności mąki. 🙂 Bazylię dodałam suszoną z braku świeżej- ok 2 łyżeczek. Program w automacie na ciabattę w moulinexie to 2:40 min, z bardzo przyrumienioną skórką. Chleb wyszedł wilgotny, a skórka nie jest twarda. Jak dla mnie bomba! Dziękuję za przepis!

  9. Magdalena 1 września 2011 at 09:09 Reply

    A i z tej porcji wyszedł bochenek ok. 950g

  10. admin 1 września 2011 at 09:30 Reply

    Świetnie, że się udal w maszynie! Dziękuję za informację – bardzo się cieszę, że smakuje. I jakie piękne zdjęcie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.