Limoncello

Print Friendly

To jak słońce zamknięte w butelce 🙂 Wspomnienie letnich dni w zimowe wieczory. Informacje o limoncello: Sycylijska specjalność, która zdobyła popularność w całych Włoszech – słodko-kwaśna cytrynowa nalewka na bazie spirytusu, którą serwuje się pod koniec posiłku, na deser, w małych kieliszkach.

Ma charakterystyczną żółtą barwę i piękny cytrusowy zapach.

Tradycyjnie otwiera się Limoncello z okazji Świąt Bożego narodzenia do babki Panettone. Ale pija się go z równym smakiem przez cały rok.
Naklejka na butelkę

Składniki:

8-10 cytryn (tylko skórki z cytryn),
1 litr spirytusu,
ok 1 kg cukru.

Wykonanie:
Umyć cytryny, sparzyć je wrzątkiem. Następnie obrać cytryny, obierając tylko część żółtą skórki.
Skórki włożyć do szklanego dużego słoika (3 l) i wlać litr spirytusu.
Odstawić w ciemne miejsce na ok 30 dni
Po 30 dniach spirytus odbarwi skórki i otrzymamy przezroczysty żółty płyn
Skoro skórki już się wybarwiły przygotowujemy syrop. W garnku zagotowujemy litr wody i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści
Powstały syrop studzimy
Usuwamy ze słoika skórki a nasz ostudzony syrop wlewamy do słoika
Nasza nalewka nie będzie już przezroczysta. Teraz kolorem będzie przypominać cukierki kapitanki.
Powstałą żółtą nalewkę mieszamy i odstawiamy na 24 godzimy.
Wszystko filtrujemy i rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy.
Przechowywać minimum tydzień przed spożyciem. Im nalewka będzie stała dłużej, tym będzie smaczniejsza.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarzy 9

  1. Ola 26 sierpnia 2011 at 13:39 Reply

    oho, coś dla mojego faceta 🙂 tak mi ostatnio truł o cytrynówce… chyba ulegnę!

  2. MamaBartka 26 sierpnia 2011 at 14:07 Reply

    Piękne, pyszne wspomnienie lata i wakacji, na pewno zrobię

  3. leonkot 26 sierpnia 2011 at 14:09 Reply

    wygląda smakowicie i pewnie tak też smakuje, muszę spróbować

  4. kuchennefascynacje 26 sierpnia 2011 at 18:34 Reply

    Raz robiliśmy z moim N. A teraz nawet mam połowę butelki w lodówce od mamy. Jak dla mnie za ostra w smaku ale mój N. jest nią zachwycony :)Następnym razem spróbuję zrobić na wódce 🙂

  5. admin 26 sierpnia 2011 at 19:17 Reply

    a długo się przegryzała? Może jak postoi będzie Ci bardziej smakowała?

  6. aga 26 sierpnia 2011 at 20:15 Reply

    ale narobilas mi smaku:) z checia bym kieliszeczek wypila, a moze nawet i dwa..:)

  7. Kaś 28 sierpnia 2011 at 11:50 Reply

    ma świetny kolor. zimą, w Boże Narodzenie, miło jest się napić tak słonecznego trunku

  8. […] g zmielonych migdałów, 15 g masła, 2 łyżki likieru pomarańczowego (ja użyłam mojego Limoncello), 2 łyżeczki drobno posiekanej skórki z pomarańczy, 2 łyżki brązowego cukru, arkusz ciasta […]

  9. Aśka 24 lipca 2012 at 21:44 Reply

    Super przepis.Smakuje wyśmienicie.Zrobiłam jeszcze tradycyjną cytrynówkę to limoncello jest o niebo lepsze. Mam przepis na lody pomidorowe z limoncello, ciekawe co z tego połączenia wyjdzie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.