Babeczki Red Velvet

Print Friendly

Babeczki, które przyciągają wzrok kolorem. Mięsiste i wilgotne o czekoladowym posmaku.

Przepis pochodzi z tej strony http://www.joyofbaking.com/RedVelvetCupcakes.html

Składniki:

1 1/4 szklanki (125 g) przesianej mąki,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżka (10 g) kakao niesłodzonego,
1/4 szklanki (57 g) masła w pokojowej temperaturze,
3/4 szklanki (150 g) cukru,
1 duże jajko,
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
1/2 szklanki (120 ml) maślanki,
1 łyżka ciekłego barwnika spożywczego w kolorze czerwonym,
1/2 łyżeczki białego octu,
1/2 łyżeczki sody.

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 175 st. C. Przygotować 12 kokilek na muffinki. W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i kakao.

W drugiej misce ubić dobrze masło, dodac cukier i ubijać chwilę a następnie dodać jajko i aromat.

W osobnym naczyniu wymieszać barwnik spożywczy z maślanką. Do masy maślanej dodawać na zmianę mieszankę z mąki i maślankę zaczynając i kończąc na mące. Ubijać na niskich obrotach. W małym naczyniu wymieszać ocet i sodę – zaczekać aż zacznie musować – wtedy szybko przełożyć do masy. Wymieszać i szybko rozlożyć do kokilek a następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 18-23 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić 10 minut zanim wyjmiemy babeczki.

Ja moje babeczki przed spożyciem ozodobiłam bitą śmitaną. W przepisie podany jest krem z serka. Podaję sposób wykonania dla zainteresowanych.

Składniki:

227 g serka w pokojowej temperaturze,
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
60 g cukru pudru,
160 ml śmietany kremówki 36%

Wykonanie:

Mikserem ubić serek aż będzie stanowił gładką masę. Dodać aromat i cukier puder i dokładnie ubić. Dodawać stopniowo bitą śmietanę i ubijać do konsystencji, która pozwoli przełożyć masę do szprycy. Aby uzyskać pożądaną konsystencję można dodać więcej cukru lub serka.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

1 komentarz

  1. kuchareczka 23 sierpnia 2011 at 12:28 Reply

    Śliczne są! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.