Lody imbirowe z kokosem

Print Friendly

Imbir to jedna z moich najbardziej ulubionych przypraw. Jego zapach zawsze poprawia mi nastrój i bardzo pozytywnie mi się kojarzy. Może dlatego, że po raz pierwszy poznałam jego smak w dniu, kiedy czułam się szczególnie szczęśliwa – właściwie tak bez powodu. Był piękny słoneczny dzień, niedziela, nastrój beztroski – spotkałam się z przyjaciółką i poszłysmy do wegetariańskiej restauracji i tam właśnie podano nam napój imbirowy. Już zawsze zapach i smak imbiru będzie mi się kojarzył z beztroską i szczęściem.
Dziś wypróbowałam przepis na lody imbirowe z książki „Jajka” autorstwa Michela`a Roux.

Składniki:

1 porcja kremu angielskiego (bez wanilii),
75 g imbiru w syropie, odsączonego i posiekanego,
30 g wiórków kokosowych.

Wykonanie:

Gorący krem angielski wlewamy do miksera, dodajemy posiekany imbir i miksujemy minutę. Przecedzamy przez sitko do miski, którą stawiamy na lodzie, żeby masa szybko stygła (ja włożyłam do zlewu z zimną wodą); od czasu do czasu mieszamy szpatułką, żeby nie powstał kożuch.
Dosypujemy wiórki kokosowe i przelewamy do maszynki do lodów. Kręcimy 20-25 minut, aż lody będą zwarte, ale zachowają kremową konsystencję.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.