Sałatka śledziowa

Print Friendly

Jedna z moich ulubionych. Może i siermiężna, może plebejska – ale ja ją ubóstwiam po prostu. Jest wg mnie świetna jeśli chcemy zresetować kubki smakowe po dużej ilości słodyczy. Tylko dla wielbicieli śledzi 🙂 Przepis pochodzi ze strony Onetu

Składniki:

1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko,
1 puszka groszku konserwowego,
1 mały strąk czerwonej papryki,
1 mała cebula,
15 dag startego żółtego sera,
4-5 śledzi matjasów,
2-3 łyżki majonezu,
1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
pieprz do smaku.

Wykonanie:

1.Umytą paprykę przekroić, wykroić głąb z pestkami. Pokroić strąk w drobną kostkę.
2. Cebulę obrać z łupin i drobno posiekać.
3. Filety śledziowe pokroić w kostkę.
4. Do miski wsypać ryż, groszek z puszki, pokrojone warzywa, śledzie oraz starty żółty ser. Delikatnie wymieszać. Dodać majonez, musztard? oraz odrobinę pieprzu i jeszcze raz wymieszać. Sałatka najlepsza jest, gdy poleży jeszcze przez godzinkę w lodówce.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

1 komentarz

  1. kuchareczka 23 sierpnia 2011 at 12:09 Reply

    Jakie ładne zdjęcia, och! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.