Lody herbaciane

Print Friendly

Lody dla miłośników mniej tradycyjnych smaków. Przepis pochodzi z książki „Jajka” Michel`a Roux.

Nadal nie potrafię robić ładnych kulek lodowych :-))

Składniki:

1 porcja kremu angielskiego – klik (zamiast wanilii dodajemy 50 g listków herbaty earl grey lub jaśminowej),
100 ml śmietany kremówki (niekoniecznie),

Wykonanie:

Robimy krem angielski – liście herbaty pozostawiamy w nim do momentu przelania masy do maszynki do lodów. Krem przelewamy wówczas przez gęste sitko lub gazę. Ukręcamy lody, aż osiągną właściwą konsystencję. Po 10 minutach od uruchomienia maszynki możemy dodać śmietanę kremówkę.

Aby uzyskać optymalny smak – robiąc krem angielski – listki herbaty należy wrzucić zanim mleko osiągnie punkt wrzenia.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.