Bułeczki z płatkami czekoladowymi i jabłkami

Print Friendly

Kolejny wypiek z automatu i kolejny z książki”Domowy chleb” Świat Książki. Bułeczki z dodatkiem mąki razowej.

Składniki:

100 ml wody,
45 g cukru,
3/4 łyżeczki soli,
30 g masła,
żółtko,
250 g mąki pszennej chlebowej,
45 g mąki pszennej razowej,
3/4 łyżeczki drożdży piekarskich,
45 g płatków czekoladowych,
45 g jabłek.

Wykonanie:

Do formy do pieczenia wlać wodę, dodać cukier, masło, sól, płatki czekoladowe i jabłka (posiekałam je w drobną kostkę), a następnie obie mąki i drożdże.

Wybrać program „ciasto” czyli wyrabianie ciasta bez pieczenia. Gdy automat zasygnalizuje wrzucenie dodatkowych skladników, wyjąć ciasto z maszyny i podzielić na cztery równe części. Uformować na kształt bagietek, posmarować rozkłóconym żółtkiem i uderzeniami noża zrobić poprzeczne wgłębienia. Pozostawić bagietki do wyrośnięcia 30 minut w ciepłym i wilgotnym miejscu.

Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 st. C.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.