Konfitura malinowa

Print Friendly, PDF & Email

czyli coś dla posiadaczy automatu do chleba 😉 Oczywiście taką koniturę można zrobić tradycyjnie – smażąc maliny, bez cukru żelującego, ale ja nie mam czasu więc wyciągnęlam moją maszynę do chleba. Przepis pochodzi z ksiazki „Domowy chleb”

Składniki:

500 g malin (użyłam mrożonych),
sok z połowy cytryny,
400 g cukru żelującego

Wykonanie:

Przebrać suche maliny (w przypadku mrożonych pominąć oczywiście). Wyłożyć do salaterki lub miski, dodac cukier i sok z cytryny.
Zostawić na dwie godziny.
Następnie przełożyc do formy do pieczenia. Wybrać program „konfitura”.
Gdy się skończy, jeszcze gorącą konfiturę przelać do słoików wyparzonych wrzącą wodą.
Słoiki szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem. Pozostawić je tak dopoki nie wystygną

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.