Dieta proteinowa – tarta cytrynowa

Print Friendly

Zastanawiałam się czy zamieścić ten przepis tutaj. Dla mnie to do tarty raczej niepodobne, ale tak nazywa się w książkce Dukana.

Składniki:

3 jajka
słodzik
3 ml zimnej wody
1 cytryna
szczypta soli

Wykonanie:

Żółtka ubić ze słodzikiem. Dodać wodę, sok i startą skórkę z cytryny. Gotować w kąpieli wodnej na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą szpatułką, aż masa zgęstnieje. zdjąć z ognia. Do białek dodać sól i słodzik (wedle uznania) i ubić wszystko na sztywną pianę. Połączyć ubite białka z ciepłą masą. Nałożyć ciasto do formy na tartę o średnicy 28 cm (moim zdaniem może być mniejsza) z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C aż zrumieni się wierzch.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.