Keks z pomarańczą i miodem

Print Friendly

Kolejny przepis wyprówbowany w automacie. Podobnie jak bagietki pochodzi z tej samej książki. To mój pierwszy keks – zaczęłam więc nietypowo – od wypieku w automacie. Po wyjęciu z automatu wydało mi się, że wyszedł zakalec – mąż przetestował i już wiem, że jest po prostu mocno wilgotny i mięsisty. Jest przy tym bardzo aromatyczny i nie za słodki.

Składniki:

250 g mąki tortowej
opakowanie proszku do pieczenia
50 g zmielonych orzechów laskowych
pokrojona pomarańcza
150 g masła
100 g miodu
4 jajka
100 g cukru
szczypta soli

Wykonanie:

Jajka roztrzepać i wlać do formy do pieczenia. Dodać stopione masło, miód, sól, cukier, zmielone orzechy laskowe, pomarańczę, na koniec mąkę i proszek do pieczenia. Wybrać program (u mnie program do pieczenia ciast z proszkiem do pieczenia), stopień zrumienienia skórki. Podawać na ciepło lub na zimno.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.