lunch do pracy
fot. Pexels.com

Prawda jest taka, że wiele osób żyje obecnie w biegu, przez co często stawia się na dania gotowe, które zamawia się w restauracjach. Warto jednak zauważyć, że takie rozwiązanie nie zawsze jest fit i niekiedy może powodować niekontrolowany przyrost masy ciała i tym samym sprawiając, że trzeba pożegnać się ze zgrabną sylwetką. Należy więc zrobić wszystko, aby codzienność była zdrowa tak bardzo, jak tylko jest to możliwe. Jak tego dokonać? Przede wszystkim pozostając aktywnym fizycznie (np. biegając, ćwicząc na siłowni lub uprawiając jakąś dyscyplinę sportową, jak choćby jazda na rowerze), a także podchodząc poważniej do tematu spożywanych posiłków. Tradycyjne ciasta z mąki pszennej i produktów mlecznych da się zastąpić wegańskim brownie, a smażone pierogi mogą wypaść z jadłospisu na rzecz pełnoziarnistego spaghetti lub jakiejś smacznej zupy. Ważne jest także to, aby komponować sobie smaczny i zarazem pełnowartościowy lunch do pracy. W końcu to właśnie wtedy potrzebujemy najwięcej energii!

Lunch do pracy w wersji nowoczesnej

Idealną propozycją, jeśli chodzi o lunch do pracy, jest ciecierzycowe curry z dodatkiem pomidorów. Podstawą w tym przepisie są tak naprawdę zaledwie trzy składniki. Mianowicie mowa jest o świeżych pomidorach, mleku kokosowym i — a jakże! — ciecierzycy. 

Zaletą tej opcji na lunch do pracy jest między innymi to, że jego przyrządzenie zajmuje w porywach 20 minut. Jednocześnie danie jest bardzo smaczne, pożywne i oczywiście niezwykle zdrowe. Warto też zaznaczyć, że curry z ciecierzycy to dobra opcja nie tylko dla osób na tradycyjnej diecie, ale również dla wegan i wegetarian. 

Co więcej, przepis jest dość elastyczny, więc można podejmować próby żonglowania jego poszczególnymi składnikami — np. zastępując pomidory marchewką lub dodając surową kalarepę — wedle własnego uznania. Lunch do pracy jest naprawdę bardzo ważnym elementem codzienności. Ten konkretny posiłek ma za zadanie dodać nam sił i werwy do wykonywania przypisanych nam obowiązków. 

lunch do pracy
fot. Pexels.com

Pomidorowe curry z ciecierzycą — składniki

Aby przygotować sobie ten pyszny lunch do pracy, będziemy potrzebowali następujących produktów:

  • 1 duża cebula;
  • 1 łyżeczka gorczycy, ewentualnie musztardy;
  • sól do smaku;
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia;
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu;
  • szczypta kurkumy;
  • pół łyżeczki chili i tyle samo cynamonu;
  • 400 ml mleczka kokosowego;
  • 1 puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w drobną kosteczkę;
  • łyżka stołowa ciemnego sosu sojowego;
  • odrobina cukru brązowego;
  • 3 puszki cieciorki.

Curry podawać z ugotowanym ryżem, posiekaną kapustą i posypane świeżą pietruszką lub kolendrą. 

lunch do pracy
fot. Pexels.com

Jak przygotować smaczny lunch do pracy?

Na początku cebulę należy pokroić w kostkę, a na patelni rozgrzać olej. Smażymy na nim cebulę, gorczycę i całość doprawiamy solą. Proces smażenia w tym przypadku powinien trwać 4-5 minut. 

Następnie dodajemy kumin, chili, cynamon i szczyptę kurkumy. Mieszamy, smażymy kolejną minutę i dolewamy mleczko kokosowe. Potem do mieszanki dodajemy cukier, pomidory i cukier. Na dużej mocy palnika gotujemy curry przez około 10 minut. W efekcie sos ma się zagęścić i zacząć lekko połyskiwać. 

Ostatnim krokiem jest dodanie kluczowej ciecierzycy. Następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 5 minut. Na końcu całość doprawiamy solą. Tak przygotowane curry można podawać np. z ryżej i ulubionymi surowymi warzywami. 

Nietrudno jest się zorientować, że dzisiejsza sztuka kulinarna pozwala na dużą dowolność i czynienie interesujących eksperymentów, jeśli chodzi o łączenie ze sobą pozornie niepasujących do siebie smaków. Obecnie szczytem finezji nie jest już pizza z ananasem, czy też dżem malinowy do smażonego sera camembert. Pozwól więc sobie na puszczenie wodzy wyobraźni i poznaj nowe oblicze sztuki kulinarnej!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here