Ratatouille na zimno

Print Friendly

Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia „Sałatki”.

Składniki:

0.5 kg ugotowanego makaronu (muszelki lub kokardki)
0.5 kg pomidorów (lub pomidory z puszki)
2 różnokolorowe papryki
mały kabaczek
mała cukinia
mały bakłażan
2 cebule
4 ząbki czosnku
ew. 10 oliwek,
sok z 1 cytryny lub łyżka octu winnego
100 g oliwy z oliwek
100 g czerwonego wytrawnego wina,
sól
pieprz
tymianek, bazylia, natka pietruszki
ja dodaję czasem boczniaki

Wykonanie:

Poszatkowaną cebulę i zmiażdżony czosnek przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli, wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Bakłazan kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i czekamy przez pół godziny, żeby się „spocił”. Wtedy obsuszamy na bibule i dodajemy do cebuli razem z pokrojonymi w kostkę cukinią, papryką i kabaczkiem. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych skladników. Kiedy są już podsmazone, wsypujemy tymianek, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy z ugotowanym al dente makaronem i oliwkami. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Możemy dodać posiekaną świeżą bazylię, a nawet startą skorkę z cytryny (ja nie dodaję skórki). Wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem mieszamy i dekorujemy natką pietruszki.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.