Cynamonowe wafelki do lodów i deserów

Print Friendly

Robię lody, piekę rożki do nich, a za oknem zamiast słonecznego lata szaruga… szkoda. Pocieszam się tym, że kiedy lato nadejdzie będę przygotowana i przepisy będą wypróbowane 🙂

Upiekłam w końcu rożki do lodów – fantastyczne! Piekłam cynamonowe, do wypróbowania pozostały biszkoptowe – może akurat trafię robiąc je na słoneczny dzień 😉

Rożki upiekłam za pomocą gofrownicy do wyrobu rożków do lodów z Tchibo. Przepis pochodzi z opakowania. Zrobienie tych rożków wymagało odrobiny ćwiczeń i cierpliwości, ale opłacało się. Rożki są pyszne i już zniknęły nawet bez lodów 😉 Wafelki można również uformować w kształt miseczek i zaserwować w nich pyszny deser.

Wafle cynamonowe (na około 15 wafli)

Składniki:

125 g margaryny lub masła,
3 jajka,
100 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
250 g mąki (przesianej przez sitko),
1 łyżeczka cynamonu,
150 ml letniej wody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę lub masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. dodać kolejno jajka. Wymieszać proszek do pieczenia z przesianą mąką. Dodać mąkę i letnią wodę, ciągle mieszając. Na koniec dodać cynamon.

Piec w gofrownicy do zarumienienia.

Kto tęskni za latem? 😉

5.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.