Zupa krem z bobu

Print Friendly

Nasz ulubiony bób – już niedługo świeży. Mniaam 🙂 Inspiracją dla mnie był przepis z książki „Piramida w kuchni, czyli zdrowo gotujemy”. W oryginale zupa z groszku.

krembob4c

Składniki:

około 200-250 g mrożonego bobu (w sezonie świeży),

duży ziemniak,

cebula,

ząbek czosnku,

3 szklanki bulionu (najlepiej domowego),

łyżka masła,

sól, pieprz

mały jogurt naturalny opcjonalnie,

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kosteczkę, ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni na maśle podsmażyć około 5 minut cebulę na małym ogniu. Wrzucić przeciśnięty czosnek, a po minucie bób. Smażyć 3 minuty. Przełożyć zawartość do garnka, dodać pokrojony ziemniak i bulion. Gotować około 20 minut. Zestawić z ognia, odczekać 5 minut i zmiksować blenderem. Na koniec można dodać jogurt – zahartowany przez wlanie do niego 3 łyżek zupy.

2.67 avg. rating (61% score) - 3 votes

1 komentarz

  1. naleśniki z serem 14 czerwca 2015 at 23:19 Reply

    Twoja zupa wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.