Kluski leniwe na leniwą sobotę

Print Friendly, PDF & Email

W moje ręce wpadła super książka o zdrowym żywieniu dzieci. W sam raz dla moich dwóch niejadków. Od razu przetestowałam dwa przepisy na dzisiejszy obiad. Kluski leniwe i zupę krem z bobu (w oryginale z groszku). Kluski zniknęły, jedzenie zupy wymagało negocjacji – ale finalnie sukces 🙂 Książka, o której wspomniałam to „Piramida w kuchni, czyli zdrowo gotujemy

Clipboard01

Składniki:

około pół kilograma tłustego twarogu,

jajko,

łyżka miękkiego masła,

łyża cukru,

szklanka mąki pszennej,

sól.

Wykonanie:

Ser przepuścić przez praskę lub rozetrzeć w palcach, wbić jajko, wsypać cukier i mąkę oraz masło. Zagnieść ciasto. Gdyby zbyt mocno się lepiło można dodać łyżkę mąki. Zrobić wałki o grubości około 2 cm. Pokroić skośnie w romby i każdy lekko podstemplować widelcem. Gotować w osolonej wrzącej wodzie. Gotować przez minutę po wypłynięciu na powierzchnię.

Podawać z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem lub masłem i tartą bułką, cukrem.

 

5.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.