Torcik czekoladowo – buraczany

Print Friendly

Kolejne warzywne ciasto na moim blogu 🙂 Tak jak poprzednie – bardzo udane. W kolejce czeka jeszcze ciasto ze szpinakiem, które zrobiłam, ale nie zdążyłam sfotografować. Dzięki niemu zabłysnęłam w przedszkolu córki 🙂

buraczane 008 copy

Camera
NIKON D90
Focal Length
50mm
Aperture
f/2.8
Exposure
1/160s
ISO
1000

 

Składniki:

250 g mąki

350 g buraka, obranego

250 ml oleju

5 jajek

paczka proszku do pieczenia

100 g kakao

350 g cukru

1 łyżeczka zapachu waniliowego

szczypta soli

75 g posiekanej gorzkiej czekolady

można przełożyć dżemem, kremem lub serkiem

 

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Foremkę wysmarować tłuszczem. W blenderze posiekać cienko buraki z olejem. Dodać jajka i dokładnie wymieszać.

W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, kakao oraz wanilię. Dodać masę z burakami i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę.

Przełożyć do foremki i piec około 1 godziny – koniecznie sprawdzać czy ciasto jest gotowe wkładając  do środka patyczek. Piec do suchego patyczka. Po upieczeniu pozwolić wystygnąć ciastu w otwartym, wyłączonym piekarniku. Wyjmować ciasto z formy po całkowitym ostudzeniu.

Można polać na koniec polewą czekoladową, przełożyć ulubioną masą.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarze 3

  1. An etka 1 marca 2015 at 19:16 Reply

    Rozumiem, że burak jest surowy ?

    • Famke 1 marca 2015 at 20:39 Reply

      tak

  2. horeca 12 marca 2015 at 10:29 Reply

    bardzo ciekawe wygląda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.