Domowy ketchup i frytki jak z McDonald`a

Print Friendly

Rozkręcam powoli domową produkcję 🙂 Chleby, masło, przetwory – a dziś domowej roboty ketchup i frytki. Te ostatnie niezbyt zdrowe z zasady, ale czasem można zgrzeszyć kulinarnie 😉

Ketchup to wg mnie mistrzostwo świata – po raz kolejny nie zawiodłam się na przepisie z jednej z moich ulubionych książek „Smakowite prezenty” Sigrid Verbert. Ketchup z tego przepisu to coś więcej niż tylko cukier, ocet i pomidory – dzięki temu jego smak jest zdecydowanie ketchupowy :-)) Tu wersja podstawowa, ale można poeksperymentować – dodać papryczkę chilli lub/i czosnek dla podkręcenia smaku. Choć moim zdaniem ta wersja nie wymaga modyfikacji.

 

ketchup 037 copy

Camera
NIKON D90
Focal Length
50mm
Aperture
f/2.8
Exposure
1/500s
ISO
1000
Camera
NIKON D90
Focal Length
50mm
Aperture
f/2.8
Exposure
1/500s
ISO
1000

ketchup 032 copy

Składniki:

6 dojrzałych pomidorów,

1 gruszka,

1 jabłko,

1 biała cebula,

1 łodyga selera naciowego,

1 śliwka (użyłam suszonej, nie wędzonej bo nie znalazłam świeżych),

pół papryki,

50 g octu winnego,

30 g cukru trzcinowego,

20 g gorczycy,

10 g soli,

szczypta mielonego cynamonu,

szczypta mielonej papryki,

szczypta mielonych goździków.

Wykonanie:

Umyć owoce i jarzyny, pokroić wszystko dość grubo i wrzucić do rondla. Dodać ocet, cukier, gorczycę, sól i przyprawy. Gotować na średnim ogniu przez około godzinę. Wlać do durszlaka i przecedzić. Ja po prostu wszystko zblendowałam na papkę. Odcedzony przecier przelać na patelnię i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż przecier zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu. Przechowywać w lodówce.

 

FRYTKI

Wykonanie tych frytek jest podobne do frytek belgijskich – zalewa z cukru i miodu oraz podwójne smażenie. Tutaj dodatkowo mrożenie przed smażeniem.

Składniki:

1 kg ziemniaków,

3 łyżki cukru,

3 łyżki miodu,

olej.

Wykonanie:

Obrać ziemniaki i pokroić w paski – dość cienkie. Włożyć do zimnej wody, aby wypłukać skrobię i potrzymać je w niej 10 minut. Przygotować zalewę – cukier, miód zalać wrzątkiem (zalewa powoduje, że są chrupiące po usmażeniu). Po upływie 10 minut przełożyć do niej pokrojone ziemniaki i znowu potrzymać 10 minut. Następnie wyjąć z zalewy i dokładnie osuszyć – np za pomocą ręcznika kuchennego. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, polać olejem (aby się nie posklejały w zamrażarce) i włożyć do zamrażarki na około 20 minut. Podgrzewamy olej i podsmażamy chwilę frytki – kilkanaście sekund (powinny być miękkie, ale nie zrumienione). Wyjmujemy frytki i ponownie wkładamy do rozgrzanego oleju do zrumienienia.

1.00 avg. rating (42% score) - 2 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.