Masło domowej roboty, maślanka i chleb żytni

Print Friendly

taka kumulacja dzisiaj 🙂 Na pomysł wyprodukowania własnego masła wpadłam po upieczeniu pięknego wiejskiego bochna chleba. Okazało się, że to całkiem proste i stosunkowo szybkie rozwiązanie. I jaka satysfakcja! Ponieważ niespodziewanie musiałam na szybko upiec chleb – wykorzystałam to co miałam w spiżarce – czyli mąkę żytnią i przepis na paczce – pyszności: Ale po kolei:

maslo 025 copy

Masło domowej roboty i maślanka jako produkt „uboczny”

Do wykonania masła domowej roboty potrzebujemy śmietany minimum 30%. I w zasadzie to wszystko 🙂

Jeśli chcemy wzbogacić smak masła możemy podczas ubijania dodać sól i zioła. U mnie powstała wersja podstawowa. Masło wyszło żółciutkie i pachnące. Wykorzystałam w sumie 600 ml śmietany – powstało z niej masło o wadze nieco powyżej 200 g. I maślanka.

Aby wykonać masło – należy wlać śmietanę do miski i ubijać tak długo, aż swoją konsystencją zacznie przypominać zważoną śmietanę. Potem należy ugnieść rękoma masę i wypłukać co najmniej dwukrotnie w bardzo zimnej wodzie, aby wypłukać pozostałości maślanki.

I w zasadzie tyle 🙂

Powstałą maślankę odlewamy i wykorzystujemy wedle uznania.

Chleb (na zdjęciu) żytni

Składniki:

50 g drożdży,

łyżeczka cukru,

250 g ciepłej wody,

300 g mąki żytniej,

200 g mąki pszennej,

łyżka oleju,

łyżeczka soli

Wykonanie:

Do misy miksera włożyć wszystkie składniki i wymieszać dokładnie. Pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie uformować bochenek i włożyć do formy wysmarowanej oliwą. Pozostawić na kolejne 20 – 30 minut. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. C. przez 20-25 minut.

maslo 023 copy

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarze 2

  1. Kasia 7 lutego 2015 at 18:41 Reply

    I ja NIC wiecej do szczescia nie potrzebuje!
    🙂

    • Famke 7 lutego 2015 at 19:54 Reply

      ja też – to masło uświadomiło mi, że od czasów kiedy byłam dzieckiem nie czułam tego maślanego prawdziwego zapachu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.