Zakwas na żurek, zalewajkę

Print Friendly, PDF & Email

Mój pierwszy zrobiony samodzielnie zakwas. Coś wspaniałego i jaka satysfakcja! 🙂 Przepis z programu Ani Starmach.

zurek 033_1111 copy

Camera
NIKON D90
Focal Length
50mm
Aperture
f/4
Exposure
1/40s
ISO
1000

 

Składniki:

1 szklanka mąki żytniej
3 szklanki letniej wody
3 ząbki czosnku
2 świeże liście laurowe
ziele angielskie
skórka z 1 kromki razowego chleba

Wykonanie:

Aby przygotować zakwas, do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego wsypać mąkę, zalać ją połową ciepłej wody, wymieszać, dodać resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz skórkę chleba, wymieszać ponownie. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarze 2

  1. caffegaleria 21 stycznia 2015 at 12:35 Reply

    wypróbuje jeszcze na barszcz czerwony…też zupełnie inaczej smakuje niż kupny

    • Famke 21 stycznia 2015 at 15:25 Reply

      zachęcam – fajna frajda i pyszny smak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.