Babka cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem

Print Friendly, PDF & Email

Zamówiłam kolejną foremkę z firmy Nordic Ware. Bardzo mi się podobała od dłuższego czasu. Jak większość zresztą foremek tej firmy. Moja poprzednia jest wykorzystywana już drugi rok na święta. Piekę w niej piernikowy domek, który cieszy się popularnością wśród obdarowywanych członków rodziny. Tak jak poprzednio wykorzystałam przepis dołączony do foremki. I znowu okazało się, że tak jak sama forma jest bezbłędny. Babka jest sprężysta, mięsista i wilgotna, ale nie zakalcowata. Smak jest intrygujący – lekko pikantny z uwagi na biały pieprz i imbir.  Kolejny mój ulubiony przepis.

babka_cytrynowa

Składniki:

2 łyżki skórki otartej z cytryn (około 2 cytryn),
2 łyżki soku z cytryny,
1 lub 2 łyżeczki startego korzenia imbiru,
3 szklanki mąki,
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 lub 2 płaskie łyżeczki mielonego białego pieprzu,
1 szklanka miękkiego masła,
1 i 3/4 szklanki drobnego cukru,
3 jajka,
1 szklanka maślanki.

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc trzeba wyjąć je z lodówki wcześniej.

W małej miseczce wymieszać imbir, skórkę i sok z cytryny, odstawić.
W osobnej misce przesiać mąkę i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i pieprzem.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą, gładką masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku, po dodaniu każdego ucierając tak długo, aż składniki połączą się. Na bardzo małych obrotach miksera domieszać mieszankę mąki (po 1/3 porcji mąki za każdym razem) na przemian z maślanką. Na końcu dodać mieszankę cytryny z imbirem i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 165 stopni. Foremkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką. Napełnić ciastem. Piec ok. 75-80 minut (sprawdzając ostrożnie wbitym w środek patyczkiem). Wyjąć kiedy patyczek będzie suchy. Babkę po ostudzeniu można polać lukrem z cytryny i cukru pudru (ja nie lubię, więc nie robię) 🙂

9-02-2014 092

9-02-2014 074 copy

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

1 komentarz

  1. Nashelly 9 lutego 2014 at 17:51 Reply

    Uwielbiam takie pikantne desery, świetny pomysł 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.