Ciasto czekoladowo-waniliowe

Print Friendly

Pyszne, łatwe, szybkie do przygotowania – czy można chcieć więcej? ;-)) A do tego pochodzi z mojej ostatnio ulubionej książki „Czekolada. Kuszące przepisy

proste_ciasto

Składniki:

125 g masła, stopionego i wystudzonego, plus dodatkowo do wysmarowania foremki,
125 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej,
5 jajek, osobno żółtka i białka,
125 g drobnego cukru trzcinowego,
125 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki esencji waniliowej.

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Natłuścić masłem podłużną formę o pojemności około 900 g i wyłożyć papierem do pieczenia.
Stopić czekoladę w żaroodpornej miseczce, ustawionej w garnku z ledwie gotującą się wodą. Upewnić się, że dno nie dotyka wody.
W dużej misce ubić żółtka z cukrem na puszystą, bladą masę. Ubijając dodawać stopione i wystudzone masło, a następnie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać.
Rozlać ciasto do dwóch misek. Do jednej dodać esencję waniliową i wymieszać. Do drugiej wlać stopioną czekoladę i wymieszać. W dużej czystej misce ubić na sztywno białka. Podzielić pianę na dwie porcje i dodać do każdej z misek. Delikatnie wymieszać.
Rozkładać naprzemiennie obie masy do foremki, a następnie kilkukrotnie przeciąć całość szpikulcem, by otrzymać marmurkowy efekt (u mnie akurat nie bardzo wyszedł).
Piec 45 minut lub do suchego patyczka. Studzić w formie 10 minut, a następnie wyłożyc na kratkę do wystygnięcia.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarze 2

  1. Ash 22 stycznia 2014 at 15:24 Reply

    Kusisz tą czekoladą niesamowicie 🙂 A ciasto niby proste, a jednak bardzo urokliwie.

  2. Majana 25 stycznia 2014 at 20:20 Reply

    Pysznie się prezentuje. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.