Mus czekoladowy jak z francuskiej kawiarni

Print Friendly, PDF & Email

tak przynajmniej twierdzi Eric Lanlard, autor książki „Czekolada. Kuszące przepisy
Jest to wersja musu bez mąki. Autor sugeruje, że można zrobić wersję dla dorosłych i dodać niewielką ilość likieru lub koniaku.

czekolada 139 copy

Składniki:

250 g gorzkiej czekolady,
65 g masła,
6 jajek, białka oddzielone od żółtek,
szczypta soli

Wykonanie:

Czekoladę stopić z masłem w żaroodpornej miseczce, ustawionej nad garnkiem z ledwie gotującą się wodą.
Upewnić się, że dno miseczki nie dotyka wody. Wyjąć z garnka, dodać żółtka i ubić.

W dużej czystej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełożyć czubatą łyżkę białek do czekolady i wymieszać. Dodać resztę białek i delikatnie zamieszać.
Przelać mus do naczynia deserowego, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 4 godziny.

czekolada 117 copy

5.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

komentarzy 10

  1. whiness 13 stycznia 2014 at 09:09 Reply

    Ta konsystencja uwodzi 😉

    • Famke 13 stycznia 2014 at 09:33 Reply

      :-))))

  2. Marcin 13 stycznia 2014 at 11:39 Reply

    Zjadłoby się teraz 😉

  3. erkatka 13 stycznia 2014 at 12:13 Reply

    Widzę, że też testujesz przepisy z książki Lanlarda 🙂 Ja mam ochotę wypróbować je wszystkie. Ten mus też jest na liście, u Ciebie wygląda niezwykle kusząco.

    • Famke 13 stycznia 2014 at 16:22 Reply

      oj tak – to jedna z tych książek z których ma ochotę się zrobic wszystko!

  4. Wojtek 13 stycznia 2014 at 16:28 Reply

    Francja w domu!

  5. Inspirowane Smakiem 13 stycznia 2014 at 21:15 Reply

    Bardzo ładnie podany:))

    • Famke 13 stycznia 2014 at 21:52 Reply

      dziękuję :-))

  6. Ash 14 stycznia 2014 at 14:07 Reply

    Ale puszysty i delikatny. Kusi wyglądem niesamowicie 🙂

  7. Majana 22 stycznia 2014 at 17:25 Reply

    Musi być cudnie pyszny!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.