Magdalenki z białej czekolady z cytryną

Print Friendly

Kolejny przepis z książki Czekolada. Kuszące przepisy” autorstwa Eric`a Lanlard`a. I kolejna wersja magdalenek na moim blogu.

magdalenkib

Składniki:

300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy.
125 g białej czekolady, grubo posiekanej,
4 jajka,
225 g drobnego cukru trzcinowego,
125 g masła, plus dodatkowa ilośc do natłuszczenia formy,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
otarta skórka z 1 cytryny.

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C (termoobieg 160 st. c). Natłuścić i lekko oprószyć mąką formę na magdalenki (na 12 sztuk).
Masło oraz czekoladę umieścić w żaroodpornej miseczce i stopić nad garnkiem z ledwie gotującą się wodą. Upewnić się, że dno miseczki nie dotyka wody. Studzić kilka minut.
W dużej misce ubijać jajka z cukrem za pomocą miksera do otrzymania bladej i puszystej masy. Ubijając dodawać wystudzone masło z czekoladą. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Dodać skórkę z cytryny i mieszać do otrzymania gładkiej i błyszczącej masy.
Rozłożyć ciasto w foremkach, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piec około 10 minut lub do nabrania jasnozłocistego koloru. W ten sam sposób upiec pozostałą resztę ciasta.

5.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

komentarze 2

  1. Majana 12 stycznia 2014 at 22:19 Reply

    Jakie śliczne! Delikatne i z pewnością bardzo smaczne.:)
    Pozdrowienia

  2. Famke 13 stycznia 2014 at 16:20 Reply

    🙂 dziękuję i również pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.