Najlepsze ciasto na pierogi

Print Friendly

wypróbowałam kilka przepisów na ciasto pierogowe i ten jest rewelacyjny. Ciasto daje się cienko rozwałkować, rozpływa się w ustach. Rewelacja! A podobno jajka szkodzą ciastu na pierogi. Tutaj nie dość, że jest jajko to jeszcze dorzucamy 2 żółtka. Przepis znalazłam na blogu ArtKulinaria. Polecam! Jak napisała autorka bloga jest to receptura z „Kuchni polsko-francuskiej” kuchmistrza Antoniego Teslara, której pierwsze wydanie ukazało się w 1910 roku.

pieroi 027 copy

Składniki:

500 g mąki pszennej
około 1/4 l wody (u mnie wrząca woda)
50 g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy miękkie masło, które drobno siekamy nożem – tak jak w przypadku ciasta kruchego – i rozcieramy palcami.  Dodajemy jajko wraz z żółtkami, sól oraz stopniowo – wodę. Zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Wkładamy do miseczki na 15 minut aby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła.

Na każde koło nakładamy kulkę farszu w takiej ilości, aby po złożeniu wypełniła wszystkie przestrzenie. Składamy i lepimy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do ich wypłynięcia.

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarzy 5

  1. Agata 4 stycznia 2014 at 21:57 Reply

    Przepiękne pierożki! Jakiego narządka używasz do ich robienia?
    A co do ciasta, to zawsze robiłam bez jajek, może przy najbliższej okazji wypróbuję ten przepis. Dodaję go sobie do zakładek 🙂

  2. Robaczek 5 września 2014 at 15:16 Reply

    gdzie mozna cos takiego kupic http://imageshack.us/a/img138/9744/img3828qj.jpg

    ???

    • Famke 13 września 2014 at 21:40 Reply

      widziałam na allegro

  3. tomeksss 12 listopada 2014 at 14:14 Reply

    Dorzucamy 2 żółtka i nie szkodzimy, bo żółtka to nie całe jajka. To od zbyt dużej ilości białka ciasto twardnieje, natomiast dwa żółtka więcej – jak najbardziej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.