Ciasto serowo-makowe

Print Friendly

Bardzo udane połączenie smaków i faktur (jeśli tak można powiedzieć). Nie jest to ciasto fotogeniczne, ale bardzo smaczne 🙂 Przepis pochodzi z książki „Smaczne i zdrowe desery domowe„.

23_września_2013 014 copy

Camera
NIKON D90
Focal Length
105mm
Aperture
f/5.6
Exposure
1/30s
ISO
2200
Camera
NIKON D90
Focal Length
105mm
Aperture
f/5.6
Exposure
1/30s
ISO
2200

 

Składniki:

Ciasto
2 szklanki mąki,
1/3 szklanki cukru,
16 dag masła,
3 żółtka (białka należy zachować),
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa I:
90 dag gotowej masy makowej.

Masa II:
1 kg mielonego sera,
10 dag masła,
3/4 szklanki cukru pudru,
20 dag suszonych owoców,
3 jajka,
3 białka,
1 opakowanie budyniu śmietankowego

Wykonanie:

Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Wysmarować tłuszczem blaszkę i wyłożyć ją ciastem, podpiec 15 minut w temp. 180 st, C.

Masa II:
Masło ucierać z cukrem pudrem, małymi porcjami dodając ser, budyń, całe jajka i pozostałe z ciasta białka. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie dodać suszone owoce.
Na podpieczone ciasto najpierw wyłożyć masę makową, a następnie masę serową. Piec 65 minut w temp. 190 st. C.

5.00 avg. rating (97% score) - 4 votes

komentarzy 5

  1. Ladylaura. 23 września 2013 at 18:05 Reply

    Wspaniałe ciasto ,piekłam kiedyś i bardzo fotogeniczne,pozdrawiam.

  2. basinepichcenie 23 września 2013 at 19:21 Reply

    Ciasto wygląda obłędnie, tak samo na pewno smakuje. Muszę zachować. Niedługo zbliżają się urodziny moje i córki i czas już kompletować menu

  3. Famke 23 września 2013 at 19:29 Reply

    bardzo polecam – smaczne i do tego dość szybko się je robi 🙂

  4. Majana 24 września 2013 at 11:11 Reply

    Wspaniałe to ciasto ! 🙂
    Połączenie sera z makiem jest pyszne.
    Pozdrawiam:)

  5. Aleksandra 20 października 2013 at 23:12 Reply

    A w jakiej wielkości robiła pani to ciasto? Wygląda na niesamowicie pyszne;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.