Imbirowe ptysie/eklerki

Print Friendly

Przepis z książki „365 sposobów na…” i ptysie są absolutnie boskie! Można je zrobić stosunkowo szybko, niedrogo. Można je nadziać np kremem napoleonkowym, czekoladą, zamiast polewy użyć cukru pudru. Do bitej śmietany można dodać różne przyprawy – w tym konkretnym przepisie znalazł się mój ulubiony imbir.

eklerki 096 copy

Camera
NIKON D90
Focal Length
70mm
Aperture
f/5.3
Exposure
1/30s
ISO
450

Składniki:

150 ml wody,
50 g masła,
szczypta soli,
65 g mąki pszennej, przesianej,
2 jajka,
1/2 łyżeczki esencji waniliowej,
250 ml śmietany kremówki do ubicia,
50 g kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego.

Na polewę
150 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki,
150 ml mleka,
50 g drobnego cukru,
2 łyżki brandy.

Wykonanie:

Wodę wlać do garnka, dodać masło oraz szczyptę soli i podgrzać, aż masło się rozpuści. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i wsypać mąkę. Garnek postawić na ogniu, zawartość krótko gotować, cały czas mieszając, aż otrzymamy gładką masę. Odstawić, aby ostygła.
Jajka ubić z esencją waniliową i stopniowo łączyć je z masą mączną.. Gdy ciasto będzie jednolite, napełnić worek cukierniczy z gładką końcówką o średnicy około 1,5 cm. Na lekko natłuszczoną dużą blaszkę do pieczenia wyciskamy kulki bądź grubsze paski ciasta, pozostawiając większy odstęp między nimi.
Piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 15 minut, aż dobrze wyrosną.
Ostudzić i przekroić na połowy. Nadziać bitą śmietaną z dodatkiem imbiru (można dodać cukier do smaku).

Polewa – tym razem robiłam moją ulubioną polewę z tego przepisu. Oryginalna wygląda jak poniżej:

Podgrzać mleko z czekoladą i cukrem. Zmieszać, aby uzyskać gładki sos, po czym zdjąć z ognia i dolać brandy.
Nadziane ptysie/eklerki polać sosem czekoladowym.

eklerki 085 copy

5.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

1 komentarz

  1. Majana 14 września 2013 at 15:51 Reply

    A jakie one ładne! super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.