Kokosowe krewetki z kolendrą (z grilla)

Print Friendly, PDF & Email

Ostatni rzut na taśmę jeśli chodzi o grill – nie wiadomo czy będzie jeszcze okazja. Sprawdzony i bardzo udany przepis na krewetki z grilla z książki „Barbecue. Podstawowe rodzaje grillowania„. W książce zresztą mnóstwo świetnych przepisów na grill. Z ręką na sercu stwierdzam, że to najlepsze krewetki jakie jadłam do tej pory!

krewetki_z_kolendra

Składniki:
4 porcje

6 cebulek dymek,
400 ml mleka kokosowego,
drobno starta skórka i sok z 1 limonki,
4 łyżki kolendry, drobno posiekanej (plus trochę do przybrania),
2 łyżki oleju kukurydzianego lub słonecznikowego,
pieprz, sól.
650 g mrożonych dużych krewetek,
cząstki cytryny do przybrania.

Wykonanie:

Cebulki drobno posiekać, przełożyć do dużego płytkiego naczynia. Dodać mleko kokosowe, skórkę i sok z limonki, kolendrę i olej.
Dobrze wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem (ja dodaję jeszcze sól). Dodać krewetki, dobrze wymieszać, aby całe pokryły się marynatą. Przykryć folią spożywczą. Marynować w lodówce do 1 godziny.
Rozpalić grill. Osączyć krewetki, zachowując marynatę. Nadziać krewetki na 8 metalowych szpikulców.
grillować w średniej temperaturze 8 minut, aż krewetki zróżowieją i lekko się przyrumienią. W czasie grillowania często obracać i smarować marynatą. Natychmiast podawać przybrane cząstkami cytryny i posiekaną kolendrą.

wrzesień_2013 029 copy

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.