Zupa z pieczonej papryki z chorizo

Print Friendly

Przepis pochodzi z książki „Zupy na 4 pory roku”.

zupa_krem_papryka 008 copy

Camera
NIKON D90
Focal Length
50mm
Aperture
f/1.4
Exposure
1/50s
ISO
200
Camera
NIKON D90
Focal Length
50mm
Aperture
f/1.4
Exposure
1/50s
ISO
20
0

Składniki:

4 czerwone papryki,
1 cebula,
1 ząbek czosnku (dałam więcej – prawie całą główkę),
1 łyżka oleju,
1 łyżka przecieru pomidorowego (następnym razem dodam małego pomidora),
2,5 szklanki wody,
1,5 kostki bulionowej z kury lub 2 łyżki koncentratu,
1/3 szklanki śmietany,
sok z połowy cytryny,
1 łyżka płynnego miodu,
sól, pieprz,
2 łyżki oregano.

chorizo

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do maksimum. Umyć i przekroić papryki, oczyścić z pestek. Położyć warzywa na blasze przykrytej papierem do pieczenia (zaokrągloną stroną do góry). Grillować je w piekarniku (na wysokiej półce) przez ok. 10 minut, aż skórka będzie czarna. Wyjąć papryki i owinąć je w folię aluminiową. Zostawić na 20 minut do ostygnięcia, a następnie pokroić na małe kawałki.
Obrać i posiekać cebulę oraz czosnek. Podsmażyć na małym ogniu, aż cebula stanie się szklista. Wlać do garnka przecier pomidorowy i bulion. Gotować 10 minut. Dodać paprykę, nie zdejmować z ognia przez 10 minut. Zmiksować zupę. Dodać śmietanę, doprawić całość sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Na koniec posypać zupę oregano i dodać kawałki chorizo.

5.00 avg. rating (95% score) - 2 votes

komentarze 3

  1. moja pasja smaku 20 lipca 2013 at 23:09 Reply

    Moje smaki 🙂

  2. Majana 20 lipca 2013 at 23:33 Reply

    WYgląda super! Jeść mi się zachciało 🙂

  3. Edyta 6 września 2013 at 13:13 Reply

    A co z chorizo? W nazwie potrawy jest, ale w liście składników ani w przepisie o chorizo ani słowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.