Zupa cukiniowa z krewetkami

Print Friendly

W moje ręce wpadła świetna książka „Zupy na każdą porę roku” Anny Sjögren. Wypróbowałam zupę z zielonego groszku z paluchami serowymi i dziś zupę z cukinii z dodatkiem krewetek. Wspaniałe połączenie – delikatna zupa z cukinii plus wyrazisty smak krewetek. Zupę przygotowywałam dokładnie jak w przepisie. Krewetki natomiast podsmażyłam z ogromną ilością czosnku, obrałam i dodałam do zupy.

11_07_2013 005

 

Składniki:

2 cukinie (400g),

1 por,

1 łyżka oleju,

2,5 szklanki wody,

1,5 kostki bulionowej warzywnej lub 2 łyżki koncentratu,

1/3 szklanki śmietany (zastąpiłam chudym jogurtem),

sok z 1 cytryny (dałam tylko połowę),

sól i pieprz,

pęczek koperku,

500 g krewetek.

Wykonanie:

Obrać i podzielić cukinię, łyżką wydrążyć ją z pestek i pokroić na drobną kostkę. Opłukać i pokroić pora. Podsmażyć go na oleju, aż zmięknie. Dodać cukinię oraz bulion, gotować przez 10 minut. zmiksować zupę. Wlać śmietanę i ponownie doprowadzić potrawę do wrzenia. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Opłukać i posiekać koperek. Usmażyć krewetki z dużą ilością czosnku. Koperek i obrane usmażone krewetki dodać do zupy zaraz przed podaniem.

11_07_2013 011 copy

 

5.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

1 komentarz

  1. nimmir 11 sierpnia 2013 at 12:59 Reply

    Zakochałam się w Twoich sztućcach! Gdzie kupiłaś?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.