Chlebki pita

Print Friendly

na dzisiejszą kolację jeszcze ciepłe, puchate, mięciutkie chlebki pita ze smażonymi kawałkami piersi indyczej i świeżymi warzywami 🙂  Mmmmm…… tylko tyle mogę powiedzieć :-))) Przepis z książki „Ciasta wytrawne„. Chlebki robi się łatwo, z zaledwie 4 składników.

pita_2 copy

Składniki:
2,5 szklanki wody,
25 g świeżych drożdży,
2 łyżeczki soli,
1 kg mąki.

Wykonanie:
Drożdże wkruszyć do miski. Wodę podgrzać do temperatury 37 stopni C i zalać nią drożdże. Mieszać, aż się rozpuszczą, dodać sól. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ścianek miski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do temperatury 275 st. C. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować wałeczek, a następnie pokroić go na osiem równych części. Podgrzać blachę, nie natłuszczając jej, ani nie wykładając papierem do pieczenia. Powinna być bardzo gorąca. Z każdej z szesnastu części rozwałkować placek. Ułożyć na blasze tyle placków, ile się zmieści. Piec 2-4 minuty na środkowym poziomie piekarnika, aż chlebki nabiorą złotobrązowego koloru. Pozostawić do ostygnięcia przykryte ściereczką. Na koniec każdy chlebek rozkroić, tworząc kieszonkę. Nadziać wedle uznania 🙂

chlebki_pita

chlebki_pita3

a tak podano nam kebab w Turcji – u nas znany w tradycyjnej bułce pita, tam pita to placuszek a la naleśnik

DSC_0602 copy

5.00 avg. rating (95% score) - 2 votes

komentarze 2

  1. Kulinaria 26 kwietnia 2013 at 11:30 Reply

    Co prawda kebab niewiele ma wspolnego ze zdrowym odzywianiem, choc jak patrzyc najzdrowszy ze wszystkich fast foodow. Pomysl na obiad jakis to jest. czy by nie pojsc na kebaba od turka we wroclawiu 🙂

  2. Trójmiasto noclegi 5 maja 2013 at 20:43 Reply

    Fajne chlebki, lubię takie. Te na zdjęciu wyglądają super. Gratulacje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.