Ciasto korzenne z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

Upiekłam wczoraj pod wpływem natchnienia i stresu. Gotowanie, pieczenie to dla mnie jedna z najlepszych metod na stres. Zapach ciasta korzennego jest boski. Ciasto wyszło wilgotne i sprężyste, niezbyt słodkie – trochę retro 🙂 Prosty i szybki wypiek. Przepis pochodzi z książki „Desery domowe”.

Zdjęcie zrobione „rzutem na taśmę” po ocaleniu dwóch ostatnich pokracznych kawałków 🙂

1ciasto_korzenne 019 copy

Składniki:

1 kg jabłek,
2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
4 jajka,
10 dag rodzynek,
5 dag łuskanych orzechów włoskich,
4 łyżki stopionego masła,
3 łyżki kakao,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka cynamonu,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1/2 łyżeczki mielonych goździków,
1 szczypta pieprzu
ja dałam jeszcze łyżeczkę imbiru.

Wykonanie:
Jabłka pokroić w kostkę, dodać cukier i wszystkie przyprawy (można je zastąpić gotową przyprawą do pierników). Całość pozostawić na 1 godzinę. Do jabłek dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, a następnie wymieszać. Dodać masło, olej, żółtka i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do ciasta. Ciasto wlać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec 1 godzinę w temp. 180 st. C

5.00 avg. rating (95% score) - 2 votes

komentarze 2

  1. Majana 10 kwietnia 2013 at 20:46 Reply

    Fajne ciacho. Korzenne, z jabłkami to jest moja bajka 🙂

  2. gin 11 kwietnia 2013 at 20:41 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.