Placek fasolowy

Print Friendly

Danie posiadające same zalety 😉 Tanie, łatwe, szybkie i ekonomiczne no i smaczne rzecz jasna. Przepis pochodzi z książki „Ciasta wytrawne” Aleksandra Chomicz, Alina Stradecka.

placek fasolowy copy

Składniki:
4 szklanki ugotowanej fasoli Jaś,
2 jajka,
marchew,
łyżka masła,
2 łyżki śmietany,
4 łyżki startego żółtego sera,
sól,
tłuszcz i bułka tarta do formy.

Wykonanie:
Jeszcze gorącą fasolę starannie utłuc lub zmiksować. Ugotowaną marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Fasolę i marchew połączyć, wbić jajka, dodać starty ser, masło, sól i dokładnie wyrobić – ja dodam następnym razem jeszcze szczypiorek i zioła, np. oregano i bazylię.
Przygotowaną masę wyłożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Powierzchnię wyrównać, posmarować śmietaną (można też dodać rozbite jajko), posypać bułką tartą i wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać, aż placek ładnie się zrumieni.
Piekłam go w temperaturze 180 st. C około 35 minut.

placek fasolowy 002

3.00 avg. rating (68% score) - 2 votes

komentarze 3

  1. zufik 4 kwietnia 2013 at 18:46 Reply

    Świetny wypiek!

  2. Misia 4 kwietnia 2013 at 19:41 Reply

    Piękne zdjęcia:) A i placek znakomicie się prezentuje:)

    Ściskam cieplutko!

  3. Majana 4 kwietnia 2013 at 21:38 Reply

    Ale smaczne zdjęcia! Ciekawie się zapowiada taki placek.
    🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.