Herbatniki z cytryną i polentą

Print Friendly, PDF & Email

Patrząc na śnieg za oknem ogarnia mnie rozpacz – potrzebuję rozpaczliwie i natychmiast słońca, zieleni i błękitu. Szaruga mnie dobija. Na pociechę upiekłam coś słonecznego, pachnącego cytryną – herbatniki z cytryną i polentą – chrupiące i aromatyczne. Przepis pochodzi z książki Sigrid Verbert „Smakowite prezenty”.

1ciasteczka_polenta 011 copy

Składniki:

300 g mąki,
200 g masła,
150 g mąki kukurydzianej,
150 g cukru,
4 żółtka,
tarta skórka z 2 cytryn,
szczypta soli.

Wykonanie:

Utrzeć cukier z miękkim masłem i tartą skórką z cytryn, aż powstanie jasny krem. Po jednym dodać żółtka, wsypać mąkę i sól. Wymieszać wszystko i szybko zagnieść. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 30 minut. Rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm, wyciąć herbatniki, ułożyć na blasze i piec  w temp. 200 st, C przez około 10 minut, aż herbatniki zaczną się rumienić.

ciasteczka_polenta 002 copy ciasteczka_polenta 010 copy

5.00 avg. rating (95% score) - 2 votes

1 komentarz

  1. gin 2 kwietnia 2013 at 20:38 Reply

    Uwierzysz, że u mnie dopiero się szaro robi…? Słoneczny, śliczny dzień dzisiaj mieliśmy 🙂
    A herbatniki musiały smakować świetnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.