Barszczyk ziołowy & pasztecik krakers serowy

Print Friendly

W mojej rodzinie na stole wigilijnym króluje zupa grzybowa mojej mamy i ta zupa kojarzy mi się bezapelacyjnie ze świętami. Postanowiłam jednak wypróbować propozycję z zeszłorocznego wydania „Kuchni”

Na początek zakwas na barszcz.

  Nie sądziłam, że to taka prosta sprawa.

 Składniki:

2 buraki,
2 ząbki czosnku,
2 listki laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 łyżka soli gruboziarnistej,
1/2 łyżeczki cukru
1 kromka razowego chleba

 

Wykonanie:

Buraki obrać i pokroić w plastry.

Włożyć do litrowego słoika, dodać przyprawy i pokruszony chleb. Zalać trzema szklankami przegotowanej ciepłej wody i odstawić na 3-4 dni.

CZYSTY BARSZCZ (PRZEPIS-BAZA)

Składniki:

2-3 buraki,
1 jabłko,
1 gruby plaster selera,
2 ząbki czosnku,
1 listek laurowy,
3 ziarnka ziela angielskiego,
3 szklanki przecedzonego przez ściereczkę zakwasu
sól, pieprz, cukier.

Wykonanie:

Buraki obrac, pociąć na plastry. Ułozyć w garnku. Dodać obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko, seler, pokrojony w słupki czosnek i przyprawy. Wlać 2-3 szklanki wody i gotować na małym ogniu przez godzinę. Dodać zakwas i zagotować. Przykryć, odstawić na kilka godzin. Przecedzić i podgrzać.

BARSZCZYK ZIOŁOWY

Składniki:

3 ząbki czosnku,
1/2 szklanki jasnego piwa,
1 łyżka majeranku,
po 1/2 łyżeczki cząbru, rozmarynu, oregano, lubczyku, świeżo zmielonego pieprzu, sól do smaku.

Wykonanie:

Przed wlaniem wody do bazowego barszczu dodajemy czosnek. Pod koniec gotowania, po wklaniu zakwasu, dodajemy zioła i piwo. Zagotowujemy, odstawiamy a następnie przecedzamy. Odgrzewamy przed podaniem.

PASZTECIK KRAKERS SEROWY

Nadaje się również na wszelkiego rodzaju uroczystości jako samodzielna przystawka

Składniki:

20 dag  mąki pszennej,

5 dag mąki pszennej razowej,

1/2 łyżeczki soli,

150 ml wody mineralnej,

2 łyżki tartego parmezanu,

1 łyżka oliwy,

olej do smażenia,

25 dag drobno startych lub rozkruszonych serów: z zieloną i niebieską pleśnią (rokpol, lazur),

mozzarella, twardy ser kozi, gouda itp.

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i wodę, wyrobić. Pod koniec dodać parmezan i oliwę. Odstawić na około 30 minut. Wałkować ciasto na cienkie platy, pokroic na kwadraty, smażyć na goracym tłuszczu na złoty kolor. Kłaść na papierowym ręczniku, by odsączyć z tłuszczu i od razu posypać mieszanką serów.

Rewelacja!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarze 2

  1. Amy 20 grudnia 2012 at 21:32 Reply

    Mam pytanie 🙂 Czy słoik z zakwasem ma być szczelnie zakręcony, czy lepiej jak jest dostęp powietrza?

    Odstawić w ciepłe/chłodne/ciemne miejsce?

  2. Famke 3 lutego 2015 at 18:58 Reply

    zostawiam nie zakręcony w ciepłym miejscu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.