Lody Daim

Print Friendly

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson – Lato w kuchni przez okrągły rok”. Dorobiłam się wreszcie maszynki do lodów i postanowiłam zainaugurować jej rozruch właśnie tym przepisem 🙂

Składniki:

4 batoniki Daim (kupiłam w Ikei)
600 ml śmietany 18%
6 żółtek
125 g drobnego cukru

Wykonanie:

Należy połamać batoniki Daim na kawałki, włozyć do malaksera i zmielić na jednolitą miazgę o wyglądzie lśniącego piasku. Przesypać na talerz i wstawić do lodówki.

Podgrzać śmietanę, utrzeć żółtka z cukrem i stale mieszając, zalać gorącą śmietaną. Przelać mieszankę do rondla i gotuj, aż zmieni się w aksamitny krem custard.

Odstawić do wystygnięcia, a przed wlaniem do maszynki do lodów zmieszać ze zmielonymi batonikami Daim. Z przepisu wychodzi około 8 porcji.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarze 2

  1. Anonim 4 czerwca 2015 at 22:20 Reply

    śmietana 18%, czyli kwaśna? Nie zwarzyła się?

    • Famke 7 czerwca 2015 at 15:31 Reply

      18% – nie zważyła się

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.