Placuszki z piersi kurczaka

Print Friendly

Te placki to rewelacja. Upiekłam je dawno temu po raz pierwszy i ciągle do nich wracam. Placuszki są przepyszne, soczyste i dają duże pole do eksperymentowania. Czasem dodaję do nich zielony groszek, zawsze czosnek. Dziś dodałam pietruszkę i bazylię. Znikają w oka mgnieniu pośród pomruków zadowolenia ;-))) Nie należy się zrażać jeśli pierwsze nie wyjdą, czasem dosypuję odrobinę więcej mąki ziemniaczanej – wtedy są bardziej zwarte. Smażę z każdej strony około 3 minut.

Podaję je z pieczonymi ziemniakami z cebulką oraz z surówką.

 

Składniki

4 piersi z kurczaka (połówki)

4 duże pieczarki

połowa papryki czerwonej świeżej

duża cebula

2 łyżki mąki ziemniaczanej

10 dkg sera żółtego startego na tarce,

2 jajka

Wykonanie:

1. Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i kostkę około 1 cm. Jajka roztrzepać z mąką ziemniaczaną, dodać sól i pieprz do smaku. Dodać do tego pokrojone filety i odstawić na chwilę. Na łyżce oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę. Wszystko razem wymieszać-łącznie z serem żółtym. Kłaść łyżką na patelnię i piec dokładnie tak jak placki ziemniaczane. Podawać z surówką lub inną dowolną, ulubioną sałatką.

(Visited 18 355 times, 1 visits today)
Placuszki z piersi kurczaka
1 vote, 5.00 avg. rating (97% score)

Komentarze: 6

  1. whiness 29 września 2012 at 14:50 Reply

    Uwielbiam takie placuszki. :) Robię je z bardzo podobnego przepisu i zawsze wychodzą świetne.

  2. Majana 29 września 2012 at 18:23 Reply

    Fajne placuszki, wyglądają bardzo smakowicie:)
    Pozdrowienia:)

  3. bartoldzik 29 września 2012 at 22:26 Reply

    Bardzo ciekawy pomysł, efekt wygląda świetnie :-)

  4. aga 30 września 2012 at 15:14 Reply

    tez robie takie:)

  5. Ewa 1 października 2012 at 16:30 Reply

    u mnie w domu robi się bardzo podobne placki (ale u nas nie ma pieczarek ani papryki, za to jest szczypiorek i/lub koperek). Podajemy takie placki z ryżem ugotowanym w kostce rosołowej a potem odsmazonym z odrobiną vegety i juz nie taka odrobiną przyprawy curry – dla lekkiej ostrosci i pieknego żółtego koloru :D

  6. jantar92 7 października 2013 at 23:38 Reply

    Witam!!! Ciesze się, że znalazłam blogerkę prowadzącą bloga na takim samym szablonie. Piękny blog, ciekawe przepisy. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.