Jagodzianki waniliowe

Print Friendly

Mój podwójny debiut – nigdy nie jadłam jagodzianek i nigdy ich nie piekłam. Wpadłam na ten przepis na forum Cincin.

Ciasto bardzo dobrze się formuje – a zapach podczas pieczenia! Niebiański! Nie umiałam się oprzeć i spróbowałam odrobinkę – pyszności! Ja upiekłam z borówkami amerykańskimi – pech chciał, że nie miałam pod ręką jagód.

Składniki:

zaczyn:
20 g drożdży
1/2 szklanki* mleka
1/2 szkl mąki
1/4 łyżeczki cukru

ciasto:
120 g masła o temp pokojowej
3/4 szkl cukru
3 żółtka
1/2 szkl mleka
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub olejek waniliowy
1/4 łyżeczki soli
skórka z cytryny (2 łyżki)
3,5 szkl mąki

nadzienie:
jagody (ok. 30 dag)
cukier do smaku (ok. 3/4 szkl – trzeba pamiętać, że jagody po upieczeniu są kwaśne, więc lepiej dać więcej cukru niż mniej)
cukier waniliowy

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut.

W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę.
Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.

Następnie podzielić ciasto na 15 części, z każdej z nich zrobić placuszek, wypełnić jagodami wymieszanymi z cukrem i cukrem waniliowym. Uformować bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem.

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić jagodzianki i piec ok. 30 minut, lub do czasu zarumienienia.

*szklanka o pojemności 200 ml

5.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

komentarzy 8

  1. bernadeta 1 lipca 2012 at 11:45 Reply

    z rana takie pysznosći serwować to grzech:)

  2. Kamila 1 lipca 2012 at 12:45 Reply

    Pyszności!

  3. Klaudia 1 lipca 2012 at 13:06 Reply

    domowe jagodzianki <3

  4. Majana 1 lipca 2012 at 15:15 Reply

    Piękne! Uwielbiam:)
    Zdecydowanie to smak dzieciństwa:)

  5. DarkANGELika 1 lipca 2012 at 20:00 Reply

    Obłędne, muszę w końcu zrobić, bo już na tylu blogach mnie kuszą;)

  6. aga 2 lipca 2012 at 20:47 Reply

    wow! wygladaja cudownie pysnzie:)

  7. Forex 23 lipca 2012 at 11:02 Reply

    Świetny przepis!

  8. pao77 24 września 2012 at 12:45 Reply

    Debiut zakończony pełnym sukcesem. Gratulacje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.