Bułeczki – serduszka drożdżowe z cynamonem

Print Friendly

Przepis znalazłam na stronie cincin. Podany przez Bajaderkę. Widząc tyle pozytywnych opinii musiałam je upiec. I… sukces! Boję się ciast drożdżowych bo często mi nie wychodzą. Tutaj wszystko się udało – do tego okazało się, że bułeczki są przepyszne – pulchne i aromatyczne. Posypka z cukru i cynamonu dopełnia całości.
Blog Wypiecz Wymaluj ma już 500 fanów na FB – baaardzo się cieszę i dziękuję!

Składniki:

2 1/2 łyżeczki suchych drożdży,
7 łyżek rozpuszczonego masła, lekko przestudzonego,
220 ml (7/8 szklanki) ciepłego mleka,
1 jajko,
2 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki amoniaku (niekoniecznie),
2 3/4 szklanki mąki,

2 łyżki rozpuszczonego masła,
drobniutki cukier kryształ.

Wykonanie:

Dodać wszystkie składniki (oprócz dwóch ostatnich) do sporej miski i wyrobić na dość gładkie ciasto, nie dłużej niż 10 minut. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Ciasto podzielić na 20 części , z każdej uformować wałeczek długości około 30cm i formować z nich serduszka (jakby zaokrąglona litera „M”, a potem łączyć nóżki w szpic). Układać serduszka na posmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem blasze, przykryć i pozwolić im lekko się napuszyć przez 30 minut. Piec 9 minut w temperaturze 225 st.C, aż będą złociste. Zaraz po wyjęciu z piekarnika smarować roztopionym masłem i posypać cukrem (może być cukier z cynamonem).

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarzy 8

  1. Majana 25 stycznia 2012 at 18:19 Reply

    Piękne są te serduszka. Bardzo mi się podobają 🙂

  2. bernadeta 25 stycznia 2012 at 18:19 Reply

    ale słodkie, cudowne serduszka.

  3. Kasia_s 25 stycznia 2012 at 18:24 Reply

    Romantiko fantastiko:)

  4. aga 27 stycznia 2012 at 21:18 Reply

    jakie urocze te buleczki:)

  5. zozzoll 28 stycznia 2012 at 16:15 Reply

    Świetne są 😉 A mam pytanie, 2 i 1/2 łyżeczki to około ile gramów?

    • Famke 28 stycznia 2012 at 16:23 Reply

      ja wsypałam po prostu torebkę czyli 7 g 🙂

  6. Mama Alergika 31 stycznia 2012 at 21:44 Reply

    Świetny pomysł na Walentynkowe śniadanko:) Mam nadzieję, że bez jajka też będą takie ładne.

  7. pa_ulinka 26 lutego 2012 at 01:01 Reply

    słodkie serduszka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.