Czekoladowe panettone

Print Friendly, PDF & Email

kolejny świąteczny wypiek. Przepis pochodzi z książki „The Cake Stall”. The Australian Women`s Weekly”. Przepis przetestowany na domownikach. Werdykt – przepyszne 🙂 Zapach podczas pieczenia boski!. Przepis będzie potem, na razie fotka.

Nastał czas kiedy ilość moich wpisów będzie znacznie rzadsza – wracam do pracy, jestem na diecie i czas nie bardzo na zrobienie dobrego zdjęcia – co widać po ostatnich wpisach.

Składniki:

180 ml ciepłego mleka,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka drożdży instant,
335 g mąki,
35 g kakao,
55 g cukru (dodatkowego),
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
50 g masła w temperaturze pokojowej,
2 jajka,
2 żółtka,
90 g rodzynek (ja dałam pół na pół z suszonymi śliwkami),
45 g drobno posiekanych suszonych daktyli,
96 g groszków czekoladowych (ja dałam posiekaną mleczną czekoladę orzechową),
1 jajko dodatkowo,
2 łyżeczki cukru pudru.

Wykonanie:

Połączyć mleko, cukier i drożdże w średniej wielkości misce. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Do dużej miski wsypać kakao, dodatkowy cukier i sól. Dodać mieszankę z drożdżami, zapach waniliowy, masło, jajka, żółtka, owoce i groszki czekoladowe (posiekaną czekoladę). Zagniatać na wysypanej mąką stolnicy około 10 minut (musiałam dodać jeszcze około 3 łyżek mąki bo ciasto wyszło u mnie rzadkie). Umieścić ciasto w dużej natłuszczonej misce pod przykryciem około 1 godziny aż podwoi objętość.
Nagrzać piekarnik do 200 st. C. Wyłożyć formę do muffinek papilotkami. Zagnieść ciasto na wysypanej mąką stolnicy około 10 minut aż przestanie się kleić. Podzielić ciasto na 6 równych kawałków i wcisnąć do foremek muffinkowych. Przykryć i odstawić na około 30 minut. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Piec 25 minut. Po wyjęciu pozostawić w foremkach do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarzy 7

  1. Kamila 23 listopada 2011 at 18:16 Reply

    Pyszności, czekam na przepis!

  2. Klaudia 23 listopada 2011 at 19:58 Reply

    O a gdzie przepis?:)

  3. kornik 23 listopada 2011 at 20:05 Reply

    jej, jakie urocze!

  4. Maggie 24 listopada 2011 at 09:35 Reply

    Panettone uwielbiam, a jako czekoholik jestem pewna, ze w wersji czekoladowej smakowaloby mi jeszcze bardziej 🙂 Czekam na przepis!

  5. Wika 24 listopada 2011 at 13:08 Reply

    Piękne babeczki, kocham klasyczną panettone więc i tą na pewno bym pokochała ; ) No i fenomenalne foremki, ciastka przypominają gałki wspaniałych włoskich lodów, i aż ma się ochotę wziąć je do ręki : ) Cudowne !

  6. margot 25 listopada 2011 at 21:09 Reply

    wow , naprawdę masz dar wynajdywania takich przepisów ,że szczęka opada , buziaki ślę

    • Famke 25 listopada 2011 at 21:20 Reply

      😉 dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.