Pierniczki świąteczne II

Print Friendly, PDF & Email

Zabrałam się za testowanie przepisów na ciasteczka świąteczne. W szafkach kuchennych piętrzy się coraz większa ilość foremek więc nie mam wyjścia 🙂 Szkoda tylko, że od dłuższego czasu tak mało czasu na pichcenie 🙁 Nawet jeśli uda mi się coś upiec czy ugotować wpisy i fotki robię naprędce.

Przepis na te pierniczki znalazłam na stronie All Recipies. Pomyślałam, że przepis opatrzony samymi entuzjastycznymi opiniami musi być faktycznie dobry.

Pierniczki są aromatyczne i miękkie – ale trzeba uważać ponieważ można je przesuszyć podczas pieczenia i wtedy nie są miękkie (choć muszę przyznać, że nadal pyszne). To moje drugie pierniczki – te pierwsze są inne, również rewelacyjne. Zamknięte w pojemniku robią się miękkie i pozostają fantastycznie aromatyczne.

Przepis przeniesiony ze starego bloga (tam też w komentarzach można przeczytać o dodatkowych uwagach do wykonanie)

Składniki:

1/2 szklanki masła pokrojonego w kostkę
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki melasy (można zastąpić ją miodem)
2 łyżeczki octu
1 jajko roztrzepane
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki imbiru w proszku (dałam łyżeczkę)
1/2 łyżeczki cynamonu (dałam łyżeczkę)
1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

W rondelku wymieszać masło, melasę, cukier i ocet, zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać rozmącone jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, imbir, cynamon i sól. Wymieszać dokladnie aż powstanie gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 3 części, zawinąć i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu na podsypanej mąką stolnicy wałkować i wycinać wykrawaczkami. Cisateczka układać na wyłozonej papierem do pieczenia blasze. Piec około 7-9 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Nalezy uważać, bo łatwo można przesuszyc pierniczki.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarzy 12

  1. Angie 22 listopada 2011 at 12:27 Reply

    Piękne! A stempelki po prostu rewelacja!

  2. sisters4cooking 22 listopada 2011 at 12:30 Reply

    Też mam te stempelki 🙂

  3. If 22 listopada 2011 at 12:48 Reply

    Skąd tak śliczne stempelki? Też chcę takie:))

  4. milk_chocolate84 22 listopada 2011 at 12:52 Reply

    cudne te pierniczki 🙂 A gdzie można takie fajne foremki zakupić?
    Zapraszam przy okazji do konkursu
    http://wypiekizpasja.blox.pl/2011/11/Konkurs-z-Gellwe-Wygraj-zestaw-bakalii.html

    🙂

  5. anahitka9 22 listopada 2011 at 14:08 Reply

    Jakoś nigdy nie spotkałam się jeszcze z przepisem na pierniczki z octem i melasą. Ciekawa jestem jak ich smak różni się od innych pierników. Zaintrygowałaś mnie i chyba się na nie skuszę:)

  6. kornik 22 listopada 2011 at 19:45 Reply

    Piękne są! aż zapachniało Świętami:)

  7. kikimora 23 listopada 2011 at 16:57 Reply

    Jakie śliczne! Skąd masz takie foremki?

    • Famke 23 listopada 2011 at 17:22 Reply

      kupiłam rok temu na allegro. Ale mogą być na przykład w sklepie Ale dobre albo przydasiowni

  8. Basia 18 listopada 2012 at 20:25 Reply

    A ja to z chęcią kupiłabym od Pani te pierniczki 🙂

  9. Famke 16 grudnia 2012 at 20:56 Reply

    🙂 dziękuję Basiu – to bardzo miły komplement!

  10. nolla 14 grudnia 2014 at 21:07 Reply

    Wreszcie przepis, który na prawdę wychodzi! Szukałam przepisów na ciastka do stempelków. Ze zwykłymi kruchymi wyszła porażka – mimo że przepis też dedykowany pod stemple. Tu jakże miłe zaskoczenie. Pierniczki wyszły super, kształty stempelków wyglądają idealnie. Napiszę tylko, że ja rozwałkowałam ciasto najcieniej jak się dało do użycia stempli i wyszły super cienkie i kruche. Pycha!

    • Famke 21 grudnia 2014 at 12:17 Reply

      ogromnie się cieszę, że przepis się sprawdził 🙂 my właśnie się zabieramy za produkcję :-))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.