Miękkie pierniczki

Print Friendly

dla odmiany po cieniutkich, chrupiących pierniczkach Pepparkakor, nadszedł czas na miękkie, puszyste pierniczki (jak pierniki z Kopernika lub pierniki toruńskie). Długo szukałam takiego przepisu i znalazłam go w książce „Encyklopedia wypieków i pieczenia”.

Książka jest rewelacyjna – niestety jest jedna wada – wszystkie przepisy są podawane nietypowo bo np mąka w ml i trzeba je przeliczać. Pomaga w tym słowniczek na końcu książki.

Oczywiście pierniczki można po upieczeniu pokryć lukrem bądź polewą czekoladową. Ja wstawiam fotkę pierniczków przed lukrowaniem.

Z moich obserwacji wynika, że pierniczki dodatkowo miękną na drugi dzień po włożeniu ich do szczelnie zamkniętego pojemnika z kawałkami pomarańczy bądź nektarynki.

Składniki:

200 ml melasy,
150 ml brązowego cukru (ja dałam 150 g),
75 g margaryny lub masła,
2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1/2 łyżeczki mielonych goździków,
1 jajko,
50 ml kwaśnego mleka (dałam maślankę),
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka węglanu amonu (amoniaku),
ok 950 ml mąki pszennej (u mnie 550 g).

Wykonanie:

Piekarnik w temperaturze 200 st. C.

Melasę zagotować z cukrem. W misce wymieszać tłuszcz z przyprawami. Gorącą mieszanką cukrową zalać tłuszcz i wymieszać.
Jajko utrzeć z kwaśnym mlekiem/maślanką. Dodać do ciasta. Odstawić aż całość ostygnie. Od czasu do czasu zamieszać.
Sodę i amoniak wymieszać z małą ilością mąki. Dodać do masy. Po trochu dodawać resztę mąki. Wyrobić gladkie ciasto, owinąć je w folię plastikową i wstawić na 1 dobę do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
Wyciągnąć ciasto z lodówki i zostawic w temperaturze pokojowej. Ja wałkowalam ciasto na grubość około 1 cm i wykrawałam kształty. Autorzy książki zalecają zrobienie z ciasta duzych kulek. Połozyć je na nasmarowanej blasze bądź pokrytej papierem do pieczenia i spłaszczyć, by powstały z nich placki o średnicy 6 cm.

Piec pierniki na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 200 st. C przez 10 minut. Ciastka rosną w trakcie pieczenia i stają się puszyste. Zostawić na kratce do ostudzenia.

Przechowywanie:

W puszce około 1 miesiąca. Do ciastek można włożyć kromkę miękkiego chleba bez przypraw, by pozostały wilgotne. Wymienić chleb na nowy, gdy stwardnieje.

Dodałam do puszki z pierniczkami ćwiartki mandarynki – na drugi dzień pierniczki stały się jeszcze bardziej miękkie niż po upieczeniu – rozpływają się w ustach.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarzy 10

  1. aga 21 listopada 2011 at 20:05 Reply

    te tez sa cudne, takie urocze serduszka:)
    az mi zapachnialo swietami:)

  2. Anonim 21 listopada 2011 at 20:17 Reply

    Muszę wypróbować ten przepis 🙂

  3. Chocoholiczka 21 listopada 2011 at 20:19 Reply

    Muszę wypróbować ten przepis! 🙂

  4. Klaudia 21 listopada 2011 at 22:48 Reply

    śliczne serduszkowe pierniolki:)

    • Famke 21 listopada 2011 at 22:49 Reply

      🙂

  5. Sill 10 grudnia 2011 at 13:31 Reply

    A czy można zastąpić prawie wszystko w tym przepisie? 😉 Nie mam melasy – mam złoty syrop. Nie mam amoniaku – musi być? Czy zamiast brązowego cukru można dać biały? Jak myślisz, Famke?

    • Famke 10 grudnia 2011 at 13:40 Reply

      amoniak w głównej mierze odpowiada za miękkość pierniczków, więc efekt może być nie taki jakiego oczekujemy. Można zaryzykować z sodą zamiast amoniaku. Zamiast melasy ja daję ciemny miód np. gryczany – jakoś tak bardziej mi pasuje. Z cukrem bialym powinno być ok.

  6. Sill 10 grudnia 2011 at 14:06 Reply

    dzięki 😀

  7. Zofia nowak 24 stycznia 2014 at 13:16 Reply

    Jak upiekę napiszę czy smakowały.

    • Famke 25 stycznia 2014 at 21:31 Reply

      bardzo proszę – mam nadzieję, że będą smakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.