Ciasto owsiane z borówkami i malinami

Print Friendly

Dziś jadę z odwiedzinami do szczególnej, ważnej dla mnie osoby 🙂 W związku z tym chciałam przygotować coś specjalnego i zdrowego (wiedząc, że przyjaciółce przypadnie to prawdopodobnie do gustu). Więc jest ciasto z miodem, płatkami owsianymi i brązowym cukrem oraz owocami leśnymi! Można je jeść niemal bez wyrzutów sumienia 😉

źródło

Składniki:
na podłużną blaszkę o pojemności około 900 ml/g

100 g płatków owsianych,
300 ml gorącego mleka,
100 g masła w temperaturze pokojowej,
60 g cukru,
50 ml płynnego miodu,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1 jajko, lekko roztrzepane,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
120 g mąki,
150 g borówek (u mnie jagody),
150 g malin,
cukier puder do posypania.

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180 st. C.
Zalać płatki gorącym mlekiem i odstawić na kilka minut aby płatki wchłonęły większość mleka i ostygły.
Do miski wsypać cukier i masło, wymieszać drewnianą łyżką bądź mikserem do momentu powstania puszystej jasnej masy. Dodać miód i ekstrakt waniliowy. Stopniowo dodawać jajko, za każdym razem dokładnie miksując.
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodać do masy. Odsączyć z płatków pozostałe mleko i również dodać do masy. Wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej blaszki, wierzch posypać obficie owocami.
Piec w piekarniku około 50-60 minut, sprawdzić ciasto wkładając patyczek – kiedy wyjdzie czysty wyjąć z piekarnika. Odstawić do ostygnięcia na 10 minut – zanim wyjmiemy ciasto z blaszki.
Przed podaniem posypać wierzch odrobiną cukru pudru.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarzy 9

  1. majka 31 października 2011 at 18:10 Reply

    Pieknie wyglada to ciasto. I strasznie mi sie podoba ta forma. Zdradzisz mi gdzie ja kupilas? :))

    Pozdrawiam.

    • Famke 31 października 2011 at 22:38 Reply

      majka – tutaj
      margot – :-))) no mercedesy jak nic.

      dziękuję i polecam

  2. cukrowa wróżka 31 października 2011 at 18:13 Reply

    o , właśnie tak lubię! jeść i jeszcze myśleć, że z pożytkiem dla organizmu. 😀

  3. aga 31 października 2011 at 19:09 Reply

    cudnie sie prezentuje i pewnie tak samo super smakuje:)

  4. margot 31 października 2011 at 19:18 Reply

    tak bez wyrzutów tylko ,że ja bym z pół jej zjadła , bo taka apetyczna i z tych książek na dokładkę co same mercedesy ciastowe są

  5. Monisia 1 listopada 2011 at 11:54 Reply

    Świetne! smakowicie wygląda;)

  6. majka 2 listopada 2011 at 07:33 Reply

    Dziekuje za odpowiedz :))

  7. piegusek1976 27 kwietnia 2012 at 21:31 Reply

    wspaniale wygląda:) również jestem ciekawa gdzie nabyłaś tą blaszkę bo okrutnie mi się podoba:)

  8. Napiecyku.pl 29 czerwca 2015 at 09:13 Reply

    […] dla osób, które szukają zdrowych zamienników tradycyjnych ciast. Za ten przepis dziękuję autorce bloga Wypiecz […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.