Domowa mozzarella

Print Friendly

Mój pierwszy ser domowej roboty. Ależ to frajda! Przetestowany na rodzinie i przyjęty z uznaniem. Przepis pochodzi z tej książki
Z przepisu wychodzi około pół kilograma mozzarelli.

Teraz czeka w kolejce domowa ricotta i mascarpone (może jeszcze dziś zrobię) 🙂

Składniki:

3,7 litra pełnego lub chudego mleka,
2 łyżeczki kwasu cytrynowego,
1/4 łyżeczki podpuszczki w płynie (kupiłam na allegro),
1/4 szklanki chłodnej wody (12,5-15,5 st. C).

Wykonanie:

Mleko wlać do dużego garnka o grubym dnie, dodać kwas cytrynowy, mieszać 2 minuty. Mleko podgrzać do temperatury 40,5 st. C (nie musimy mieszać), po czym odstawić z ognia. Starannie sprawdzać temperaturę.
Podpuszczkę rozpuścić w chłodnej wodzie, dodać do mleka i mieszać przez 30 sekund. Garnek odstawić pod przykryciem na 15 minut.
Łyżką cedzakową delikatnie przenieść skrzep do naczynia przystosowanego do kuchenki mikrofalowej. Uciskając skrzep, osączyć z nadmiaru wody.
Podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę (najwyższa moc). Nadmiar płynu odlać – ostrożnie, bo naczynie będzie bardzo gorące. Skrzep obrócić i ponownie podgrzewać w tej samej temperaturze przez 30 sekund. Wyjąć z kuchenki, osączyć z nadmiaru serwatki. Powtórzyć całą procedurę i ponownie, uciskając skrzep, osączyć z nadmiaru serwatki.
Drewnianą łyżką mieszać i rozciągać ser przez ok. 10 minut, aż stanie się nitkowaty i lśniący. Jeśli mozzarella zbytnio się ostudzi, będzie trudna do rozciągania. W takim przypadku należy ponownie podgrzewać ser kilka razy po 30 sekund, do chwili, kiedy odzyska elastyczność. Mozzarella nadaje się do spożycia od razu, można ją też przechowywać, zanurzoną w wodzie, w lodówce do 3 dni. po 1-2 dniach zmienić wodę.

 

 

3.00 avg. rating (68% score) - 2 votes

komentarzy 9

  1. monami 25 października 2011 at 21:59 Reply

    zrobię z chęcią, tylko tą podpuszczkę trzeba zdobyć…

    • Famke 25 października 2011 at 22:01 Reply

      na allegro sporo tego jest

  2. nobleva 25 października 2011 at 22:13 Reply

    fantastyczny przepis, nigdy nie wpadłam na to żeby sobie mozzarellę w domu zrobić, idę szukać podpuszczki!

  3. moje pasje - estyka 25 października 2011 at 22:29 Reply

    super!!!! Zapisuję przepis 🙂

  4. margot 28 października 2011 at 14:11 Reply

    wygląda idealnie , kurcze kusi ten przepis

  5. Dorota 28 października 2011 at 19:12 Reply

    Zapisuję i zrobię w najbliższym czasie:-)

  6. Dorota 5 listopada 2011 at 19:25 Reply

    Dziękuję za przepisy na mozzarellę i mascarpone…czekam tylko na riccottę….wypróbowałam oba i wyszły rewelacyjnie….na prawdę watro było:-)
    Zapraszam;
    http://doowa.blogspot.com/
    Przepisy są jeden po drugim:-)

  7. majkel 15 lutego 2015 at 17:09 Reply

    witam,
    mam jedno pytanie:
    ile to jest dokładnie 1/4 lyżeczki ???
    ile to jest gram????
    mam podpuszczke w proszku, ile to bedzie takiej ????
    prosze o info
    pozdrawiam

    • Famke 15 lutego 2015 at 18:58 Reply

      z tego co znalazłam w sieci 1 łyżeczka płynów to około 5 g, produktów sypkich – 3-4 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.