Palmiers`y pomarańczowo-migdałowe

Print Friendly

czyli alternatywa dla tradycyjnych palmiersów cynamonowych. Ponieważ piecze się je używając gotowego ciasta francuskiego – nie wymagają wiele pracy. Przepis pochodzi z mojego najnowszego nabytku, pięknej książki „The Cake Stall”. Jak zapewniają autorzy wszystkie przepisy zostały trzykrotnie przetestowane i dopiero w niej umieszczone.

Poniższy przepis zawiera moje modyfikacje.

Składniki:

150 g zmielonych migdałów,
15 g masła,
2 łyżki likieru pomarańczowego (ja użyłam mojego Limoncello),
2 łyżeczki drobno posiekanej skórki z pomarańczy,
2 łyżki brązowego cukru,
arkusz ciasta francuskiego,
1 jajko, lekko roztrzepane.

Do tych palmiers`ów dodany jest lukier pomarańczowy, ale ja zrezygnowałam.

Wykonanie:

Zmiksować zmielone migdały, masło, likier i skórkę pomarańczową oraz większość cukru aż powstanie pasta.
Na blacie rozsypać resztę cukru i rozłożyć na nim ciasto francuskie. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać masą migdałowo-pomarańczową (nie całą). Boki ciasta złożyć do środka. Znowu posmarować jajkiem, posypać posypką, złożyć, powtórzyć.
Z powstałego rulonu wycinać ciasteczka o szerokości około 1 cm i rozkładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Tutaj obrazkowa instrukcja ze strony – klik

 

 

 

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarzy 5

  1. cobytuzjesc 20 października 2011 at 15:38 Reply

    Jak ja kocham ciasto francuskie a te ciasteczka to muszą być pycha:)Koniecznie muszę zrobić,piękne zdjęcia zrobiłaś:)

  2. margot 20 października 2011 at 17:47 Reply

    ale maja ciekawe nadzienie , bardzo smakowite

  3. Jolanta szyndlarewicz 20 października 2011 at 19:09 Reply

    ależ one uroczo wygladają …takie na dwa kęsy i zapomina się o Bożym swiecie:)

  4. asieja 21 października 2011 at 14:52 Reply

    są śliczne.

  5. Ola 29 października 2011 at 20:43 Reply

    Słodkie palmiery jakoś mi nie wychodzą, ale jakiś czas temu robiłam serowe z ziołami i były pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.