Pulla Bread

Print Friendly

czy jak kto woli chleb Pulla. Wypiek z genialnej książki „Nordic Bakery Cookbook”. Chlebek podobny do chałki, ale bardziej aromatyczny i miękki.

Poniżej moje zdjęcia, a tutaj fotki znalezione na blogu tea for six (byłam ciekawa jak ten chleb wygląda w innych odsłonach) – klik

Składniki:

30 g drożdży,
250 ml letniego mleka,
1/2 łyżeczki soli,
100 g cukru plus odrobina do posypania,
1 łyżka kardamonu,
2 jajka lekko roztrzepane,
700 g mąki chlebowej,
100 g masła w temperaturze pokojowej,
50 g rodzynek,
30 g płatków migdałowych.

Wykonanie:

Pokruszyć drożdże do mleka. Dodać sól, cukier, kardamon i 3/4 jajka.
Dodać trochę mąki i dobrze wymieszać aby wprowadzić powietrze do ciasta (cokolwiek to znaczy). Dodać resztę mąki, następnie masło i dobrze zagnieść ręcznie do momentu kiedy ciasto będzie gładkie i przestanie się kleić do rąk.
Przykryć miskę czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut – aż podwoi swoją objętość.
Nagrzać piekarnik do 200 st. C.
Po 30 minutach, uderzyć pięścią w ciasto aby je odpowietrzyć, dodać rodzynki i zagnieść na posypanej mąką stolnicy.
Podzielić ciasto na 3 części i każdą zrolować na długość około 50 cm. Włożyć części na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Złączyć początek i zapleść warkocz zlepiając razem koniec. Oba końce zawinąć pod spód ciasta.
Wierzch ciasta posmarować pozostałym jajkiem, posypać cukrem i płatkami. Piec w nagrzanym piekarniku około 25-30 minut lub do momentu kiedy wierzch się zarumieni na ciemnozłoty kolor.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarzy 18

  1. Angie 12 października 2011 at 14:45 Reply

    Wygląda imponująco…już go widze ze swieżym masełkiem uu mnie na talerzyku…;)

  2. Victoria 12 października 2011 at 14:54 Reply

    Witam

    Mam jedno pytanie, czy moglabym uzyc suchych drozdzy? Jesli tak, to ile?

    Dziekuje!

    • Famke 12 października 2011 at 15:06 Reply

      Victoria – nie próbowałam takiego zamiennika – ale wyczytałam w sieci, że 7 g drożdży suchych = 25 g drożdży świeżych

  3. Olciaky 12 października 2011 at 15:02 Reply

    Piękniusi!:)

  4. deserowo 12 października 2011 at 15:18 Reply

    jestem wielbicielką chałki za jej miękkość i delikatność… a jeśli to jest bardziej to chyba warto wypróbować 🙂 a świetnie wygląda 🙂

  5. Victoria 12 października 2011 at 15:19 Reply

    Dziekuje!!

    • Famke 12 października 2011 at 15:33 Reply

      bardzo proszę! i smacznego 🙂

  6. Kaś 12 października 2011 at 16:45 Reply

    bardziej miękki niż chałka? wow musi być boski

  7. margot 12 października 2011 at 17:51 Reply

    Wow,normalnie przepiękna , oj jaka smakowita

  8. Kamila 12 października 2011 at 20:34 Reply

    Pyszności! I masełko!

  9. Jolanta szyndlarewicz 12 października 2011 at 21:37 Reply

    wygląda cudownie …i mam na nią wielką ochotę …może zrobie ją na sobotnie sniadanko:)

  10. bozena-1968 12 października 2011 at 21:38 Reply

    Wygląda pięknie…
    a co do drożdży suchych – wyczytałam jakiś czas temu [i tak mam u siebie zapisane]na blogu Dorotki [Moje wypieki] że 7 g suchych drożdży to 14 g świeżych..

  11. Monisia 13 października 2011 at 20:43 Reply

    Smakowity wypiek;)

  12. Daria i Jarek 15 października 2011 at 22:15 Reply

    Piekne zdjecia… swietny wypiek – taki prosty a jaki smaczny!!!

  13. Kass 17 października 2011 at 13:29 Reply

    Właśnie wyciągnęłam w piekarnika! Wygląda i pachnie wspaniale!

    • Famke 17 października 2011 at 13:34 Reply

      Strasznie się cieszę! Smacznego! 🙂

  14. Kass 17 października 2011 at 14:24 Reply

    Wspaniałe! Niebo w gębie 🙂

    Spróbowałam.. chciałam poczekać na lubego, ale nie dałam rady.. ten zapach…
    Z pewnością będzie u nas częściej gościć 🙂

    Ps. Dałam łyżeczkę kardamonu! Ale on wspaniale podkreśla smaki!

    Ogromnie polecam!

    • Famke 17 października 2011 at 15:12 Reply

      nawet nie wiesz jak się cieszę! Super!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.